Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nebeškega kraljestva si ne zaslužimo s pridnim izpolnjevanjem zapovedi«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 12. 02. 2023 / 07:46
Oznake: Škof, Postni čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2023 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nebeškega kraljestva si ne zaslužimo s pridnim izpolnjevanjem zapovedi«
Slovenski škofje. FOTO: Robert Kokot

»Nebeškega kraljestva si ne zaslužimo s pridnim izpolnjevanjem zapovedi«

Pred začetkom letošnjega postnega časa, v katerega bomo vstopili na pepelnično sredo, 22. februarja, duhovniki pri današnjih mašah berejo prvi del pastirskega pisma slovenskih škofov z naslovom »Prepoznavamo se kot Cerkev skupaj na poti«.

V začetku pisma škofje spominjajo, da je papež Frančišek oktobra 2021 povabil vso Cerkev, da stopimo na skupno pot prenove svoje vere in poglobitve svoje podobe o Cerkvi, »pri čemer ugotavljamo, da je tudi med nami veliko neznancev in oddaljenih. A ti nenadoma postanejo bližnji, če se jim približamo s prijazno besedo, če iskreno spregovorimo o sebi in o svoji veri«. Eden od izzivov sinodalnega procesa je po njihovih besedah doseči obrobne in oddaljene ter odkriti njihovo doživljanje Cerkve, njihova iskanja in razočaranja.

Naj nas nagovorijo sinodalna spoznanja in besede iz Svetega pisma

»Postni čas je zato idealna priložnost, da se pustimo nagovoriti spoznanjem, ki so dozorela v tem prvem sinodalnem letu. Predvsem pa vas vabimo k zaupni veri v Božjo besedo, ki nas spremlja na naši konkretni življenjski poti,« poudarjajo škofje, ki nas vabijo, da odpremo Sveto pismo in si zapomnimo besedo, »ki vas nagovori, prisluhnite besedam, ki jih slišite pri sveti maši. Po njih govori Sveti Duh tisto, kar v določenem trenutku moramo slišati«.

Jezus ne odpravlja postave

Škofje so se v pismu naslonili na današnji evangelij, v katerem Jezus spodbuja svoje učence, naj se ne prestrašijo poslanstva, ki ga prinaša njegovo oznanilo. »Čeprav se zdi, da blagrovanje ubogih, žalostnih, krotkih in usmiljenih postavlja na glavo stare vrednote, ki so temeljile na jasni postavi in pravilih, na visoki morali in pravičnosti, Jezus s tem postave ne odpravlja.«

Na zanašajmo se na svojo moč, svoja dela in lastno vero

»Premalo je samo poznati zapisano postavo, v srcu pa živeti po svoji postavi,« nadaljujejo škofje: »Premalo je zgolj izogibati se ubijanju in prešuštvu, v srcu pa preklinjati človeka ali se ga polaščati. Ne koristi veliko, če se ustavimo samo pri črkah Svetega pisma in modrujemo o njihovem pomenu. Kot pismouki in farizeji, ki so kar tekmovali med seboj, kdo bo znal bolje razložiti postavo in kdo jo bo pravilneje in natančneje izpolnjeval.

Prihajajoči postni čas nas vabi k molitvi in premišljevanju ob križu. FOTO: Tatjana Splichal

Zato Gospod, ki pozna človekovo srce, odločno svari: »Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, ne pridete v nebeško kraljestvo« (Mt 5,20). Nihče ne more priti v nebeško kraljestvo, če se bo zanašal samo na svojo moč, na svoja dela in svojo vero, so škofje zapisali v pismu in dodali: »Nebeškega kraljestva si ne zaslužimo s pridnim izpolnjevanjem zapovedi, ampak ga lahko le sprejmemo kot dar življenja«.

Celoten 1. del škofovega pisma lahko preberete tukaj.

Pot prenove nihče ne more prehoditi sam

Škofje zato na začetku postnega časa spodbujajo, »da poživimo svojo odločitev, da želimo biti živi člani občestva Cerkve, v katero smo bili vcepljeni s svetim krstom. Moč tega občestva ni človekova popolnost, ampak Kristus in novo življenje, ki je sad njegove daritve na križu. Poti prenove ne more nihče uspešno hoditi sam. Povezuje nas vera v Boga Očeta, ki nas ljubi; povezuje nas Sveti Duh, ki nam ga daje Oče, da bi lahko živeli njegove darove; in povezuje nas naša prošnja, da bi se prepoznali kot njegovi ljubljeni sinovi in hčere,« so še zapisali v zaključku prvega dela pisma za letošnji postni čas.


Kupi v trgovini

Postni čas
Postni izleti
Turistika
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh