Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski šolarji imajo pred seboj še tri tedne počitnic

Objava: 11. 08. 2014 / 08:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenski šolarji imajo pred seboj še tri tedne počitnic

Danski šolarji danes že pri pouku, ob Sredozemlju počitnice do sredine septembra.

Medtem ko imajo slovenski šolarji pred seboj še tri tedne počitnic, so njihovi vrstniki na Danskem v šolske klopi sedli že danes, poroča STA. Tudi v nekaterih drugih državah s severnejšega dela Evrope bodo šolske stavbe napolnili že v avgustu, ob Sredozemskem morju pa bodo počitnice uživali še do sredine septembra. Tudi na Hrvaškem s poukom začenjajo teden dni za nami.



V okoli polovici evropskih držav se po podatkih iz omrežja Eurydice, ki jih zbira Evropska komisija, šolsko leto začenja z začetkom septembra. V splošnem od tega odstopajo nekatere severne države, ki s poukom začenjajo že v avgustu, in nekatere države južne Evrope, ki šolsko leto začenjajo sredi septembra. Ni pa nujno, da v državi velja enotna ureditev glede organizacije šolskega koledarja.

Na Finskem tako s poukom v novem šolskem letu začenjajo med 6. in 18. avgustom, ta ali prihodnji teden bodo šolski zvonci zazvonili tudi na Norveškem, Švedskem, v Liechtensteinu, na Islandiji in v večini delov Nizozemske. Medtem ko bodo v nekaterih nemških deželah s poukom začeli že v drugi polovici avgusta, ponekod pa v začetku septembra, si bodo nekateri nemški učenci in dijaki šolske torbe prvič v novem šolskem letu oprtali šele 16. septembra.

Tako kot v Sloveniji pa s poukom 1. septembra začenjajo tudi na sosednjem Madžarskem in v nekaterih delih Avstrije, v Makedoniji, Črni Gori, Estoniji, Belgiji, Franciji, Latviji, Litvi, na Češkem in Poljskem.

Hrvaški in ciprski otroci ter otroci iz drugih delov Avstrije bodo prvi septembrski teden preživeli še počitniško, nato pa se 8. septembra podali po nova šolska znanja. Nekaj dni za tem jim bodo sledili tudi v Grčiji, v večini španskih pokrajin in ponekod na Portugalskem.

Drugod na Portugalskem in v Španiji se bodo v šolske klopi odpravili šele sredi septembra. Takrat s poukom začenjajo tudi v Luksemburgu, Turčiji, Romuniji in večini pokrajin v Italiji. Nazadnje pa bodo s počitnicami končali na Malti, in sicer 22. septembra.

Tudi dolžina poletnih počitnic, ki v Sloveniji trajajo okoli deset tednov, se med državami zelo razlikuje. Medtem ko so na Danskem, v Liechtensteinu, v Angliji in Walesu ter ponekod v Nemčiji šolarji v poletnem času pouka prosti le šest tednov, v Italiji, Turčiji, Latviji in Litvi poletne počitnice trajajo 13 tednov. Zato pa imajo v teh državah manj pogoste in krajše počitnice med šolskim letom.

Vir: STA / M. M. Š.

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh