Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski zakonci o svetosti zakona [FOTO]

Za vas piše:
Patricija Kavčič
Objava: 04. 03. 2022 / 06:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2022 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski zakonci o svetosti zakona [FOTO]
O knjigi so se z moderatorko večera Tino Martinec Selan pogovarjali zakonca Siter in zakonca Halas. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenski zakonci o svetosti zakona [FOTO]

»Kaj, če je Bog ustvaril zakon bolj za svetost kot za srečo?« so kot Gary Thomas, avtor knjige Svetost zakona, v četrtek, 3. marca 2022, v Galeriji Družina razmišljali Vilma in Dani Siter ter Meta in Primož Halas. Skozi pogovor s Tino Martinec Selan so predstavili knjigo Svetost zakona, ki je v slovenskem prevodu izšla pri založbi Družina. Večer so popestrili mladi pevci iz Selc.

Vilma in Dani Siter. FOTO: Tatjana Splichal

Dober zakon je sad trdega dela

Ob branju odlomkov so sogovorniki potrdili, da je zakon trdo delo. »Dober zakon ne pride sam od sebe. Zanj se je treba odločiti in zavzeti,« pravi Dani Siter. Knjiga tako ni tipičen priročnik, ki ponuja preproste rešitve. V njej ne najdemo »šestih korakov do tega in onega«, avtor je jasen – to ni knjiga, ki uči, kako imeti srečnejši zakon. Kaže pa, kako se lahko zakonci skozi izzive, stiske in veselje v zakonu približajo Bogu in zrastejo kot kristjani.

Več fotografij Tatjane Splichal z dogodka v fotogaleriji na dnu članka.

Več o knjigi Svetost zakona TUKAJ, prelistate pa jo lahko TUKAJ.

Ali mladi vstopajo v zakon z zavestjo, da bo tudi težko? »Ne,« je izkušnja Primoža Halasa. Žena Meta pa dodaja, da je kljub poznejšim izzivom in trnjem faza zaljubljenosti, ki jo radi opisujemo kot najlepšo, zanjo ob pogledu nazaj ena težjih. »Še toliko je neizrečenega, ne poznaš drug drugega,« našteva. Lepota odnosa pride na dan šele pozneje – ko si fant in dekle končno upata drug pred drugim biti to, kar sta, in se zares spoznata. »In se odločiva drug za drugega, čeprav poznava tudi napake.«

Meta in Primož Halas. FOTO: Tatjana Splichal

Vodi zakon k svetosti?

»Ustvarjeni smo za nekaj več – za svetost,« je prepričana Vilma Siter. Hkrati pa opozarja, da različne poklicanosti pomenijo tudi različne poti svetosti. »V najmanjših stvareh, ki jih moramo opraviti, je Božja volja. Če se otrok pokaka, ga je treba previti, ne pa moliti,« je nazorna. Tudi skrb za otroke in gospodinjstvo je lahko molitev. »Ključen je moj odnos z Bogom. Gospod od mene pričakuje, da rastem – na vseh področjih,« razmišlja Primož Halas. »Na nama je odgovornost, da dajeva drug drugemu zgled rasti.« Vsi sogovorniki pa so se strinjali z Metino mislijo, da je zakon »odlična priložnost za rast – imaš osebnega trenerja«.

Večer so popestrili mladi pevci iz Selc. FOTO: Tatjana Splichal

Knjiga kot izhodišče za pogovor

Zakonca Halas sta dejala, da jima je knjiga Svetost zakona dala veliko gradiva za pogovor. Zakonci in pari lahko ob branju odprejo mnoge pomembne teme, dodana vrednost knjige pa so že oblikovana vprašanja za razmislek in pogovor, ki se navezujejo na posamezna poglavja.

Fotogalerija Tatjane Splichal (klik na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo in desno).

Kupi v trgovini

Akcija
Svetost zakona
Družina in vzgoja
24,90€ 19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh