Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesna umestitev novega novomeškega prošta dr. Janeza Grila [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 09. 03. 2024 / 16:45
Oznake: Dogodek, Maša, Škof
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2024 / 19:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesna umestitev novega novomeškega prošta dr. Janeza Grila [FOTO]
Dr. Janez Gril je štiriintrideseti prošt stolnega kapitlja Novo mesto. FOTO: Jože Potrpin

Slovesna umestitev novega novomeškega prošta dr. Janeza Grila [FOTO]

V soboto, 9. marca 2024, je v novomeški stolnici škof dr. Andrej Saje med mašo slovesno umestil za novega prošta stolnega kapitlja v Novem mestu prelata dr. Janeza Grila.

Na predlog stolnih kanonikov ga je potrdil 19. januarja 2024, mu namenil novo službo v vrsti mnogih odgovornih, ki jih je velikodušno opravljal kot duhovnik v novomeški škofiji in Cerkvi na Slovenskem, za kar se mu je škof Saje izrecno zahvalil. Z novo službo je dr. Gril stopil v dolgo vrsto odličnih novomeških proštov.

Dr. Janez Gril med zahvalnim govorom. FOTO: Jože Potrpin

Slovesnosti so se udeležili tudi kanoniki iz Ljubljane in Maribora, mag. Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto, dr. Vida Čadonič Špelič, poslanka v državnem zboru, sorodniki, prijatelji, drugi gosti, narodne noše in verniki celotne škofije. Prepeval je stolni pevski zbor pod vodstvom organista Mateja Burgerja.

FOTO: Jože Potrpin

Polna novomeška stolnica. FOTO: Jože Potrpin

Novi stolni prošt s škofom Sajetom in sorodniki. FOTO: Jože Potrpin

Novomeški kapitelj ima dolgo, bogato in pisano zgodovino. Nastal je na pobudo skupine dolenjskih duhovnikov, ki so želeli prenoviti svoje versko življenje po vzoru sv. Avguština z življenjem v skupnosti. Cesar je njihovi prošnji ustregel in leta 1593 ustanovil kapitelj. Leto kasneje ga je potrdil tudi papež. Doslej ga je vodilo triintrideset proštov.

Na slavju niso manjkale niti narodne noše. FOTO: Jože Potrpin

Škof Saje je v pridigi kratko spomnil na pomembno vlogo kapitljev na liturgičnem in upravnem področju v zgodovini Cerkvi, po veljavnem Zakoniku cerkvenega prava iz leta 1983 pa imajo spremenjeno, omejeno vlogo predvsem na liturgično področje in pastoralno pomoč v stolni cerkvi. Predstojnik kapitlja, ki mora imeti svoj statut, potrjen od škofa, se imenuje tudi prošt.

Novi prošt stolnega kapitlja dr. Janez Gril in novomeški škof dr. Andrej Saje. FOTO: Jože Potrpin

Kot je dejal, »za vse kapitlje kanonikov v zgodovini in danes glavno in bistveno poslanstvo predstavljajo skupna molitev v koru, bratska duhovniška povezanost ter graditev občestva Cerkve, podobno, kot to velja za meniške redove. Konkretno je njihova naloga, da so redno na voljo za maševanje in spovedovanje v stolni cerkvi. Hvala vsem kanonikom novomeškega kapitlja za pomembne službe, ki jih predano in z ljubeznijo opravljate«.

FOTO: Jože Potrpin

Drugi del mašnega razmišljanja pa je škof posvetil namenu postnega časa, to je pripravi na velikonočno praznovanje kot središču in vrhuncu krščanske vere, ko nas Božja beseda usmerja v notranjost in vabi k molitvi, spreobrnjenju in dobrim delom. Še posebej slišana evangeljska pripoved o farizeju in cestninarju in njuni molitvi v templju. Vprašanje je le, katera prevladuje.

Na eni strani je farizej, ki moli pred samim seboj. Prepričan o svoji dobroti opravičuje sebe in obsoja druge. V njegovem življenju ni sledi resnične ljubezni. Zaradi napuha v njem ni prostora za Boga. Na drugi strani je cestninar, ki se počuti oddaljenega od Boga in ne more zaupati vase, obtožuje samega sebe in prosi za odpuščanje. Priznava, kdo v resnici je in čuti, da potrebuje Boga. Ne čuti se vrednega, vendar kliče k njemu. Ne obupa in zaupa.

Upokojeni novomeški škof Glavan, škof Saje in generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec. FOTO: Jože Potrpin

Po škofovih besedah ima vsako naše dejanje lahko različne rezultate. Sadovi so odvisni od duha, ki v nas prevladuje. V molitvi se pokaže resnica srca. »Farizej ne stoji pred Bogom, ampak pred samim seboj. Ni v dialogu z Bogom, temveč v monologu s seboj. Zahvaljuje se, vendar ne zato, da bi hvalil Boga in vstopil v občestvo z njim, ampak da bi hvalil sebe. Tako se loči od drugih. Druga oblika molitve je primer cestninarja, ki se zaveda svojega greha. Manjka mu zaupanja v molitev, vendar molitev ponižnega razgrinja oblake. Bog jo sliši in usliši. Brez ponižnosti ni spoznanja ne sebe ne Boga,« je škof Saje še posebej poudaril.

FOTO: Jože Potrpin

Vse je povabil k razmisleku, katera molitev v njih prevladuje. Praznično razmišljanje pa je sklenil z besedami: »Ne moremo se rešiti sami s sklicevanjem na naše zasluge. S cestninarjem recimo in nenehno ponavljajmo: O Bog, usmili se mene, grešnika.«

Ob koncu slavja sta novega prošta dr. Janeza Grila nagovorila v imenu stolnega kapitlja Silvester Fabijan in tajnica ŽPS stolne župnije Anica Mušič, nakar je številne zbrane nagovoril in se jim zahvalil za udeležbo in naklonjenost novi prošt. Prav tako se je zahvalil kanonikom in škofu za zaupanje, imenovanje in umestitev za štiriintridesetega prošta stolnega kapitlja Novo mesto.

FOTO: Jože Potrpin

»Kot prošt si bom prizadeval, da bomo kanoniki ohranjali živ spomin na bogato duhovno izročilo našega kapitlja, bili v oporo škofu, skrbeli za bogoslužna opravila v stolnici in župnijah, kjer delujemo, veliko molili za nove duhovne poklice ter svoje moči posvetili temu, da bi božji služabnik Franc Kek, ki je kot član Kolegiatnega kapitlja leta 1943 pretrpel mučeniško smrt, bil čim prej razglašen za blaženega. Iskrena hvala še enkrat!« pa so bile sklepne besede novega prošta Grila. 

Še več fotografij z današnje slovesnosti si oglejte v fotogaleriji Jožeta Potrpina.

Nalaganje
Nazaj na vrh