Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesna vigilija praznika Marijinega vnebovzetja na Zaplazu [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 15. 08. 2023 / 09:10
Oznake: Cerkev, Maša, Praznik, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.08.2023 / 11:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesna vigilija praznika Marijinega vnebovzetja na Zaplazu [FOTO]
Slovesnost se je začela s procesijo z Marijinim kipom in lučkami. FOTO: Jože Potrpin

Slovesna vigilija praznika Marijinega vnebovzetja na Zaplazu [FOTO]

Na predvečer največjega Marijinega praznika, Marijinega vnebovzetja, 14. avgusta, so se Marijini častilci in romarji (nekateri tudi peš od daleč) zopet množično zbrali v glavnem romarskem središču novomeške škofije, na Zaplazu.

Po procesiji z Marijinim kipom in lučkami s Čateža in molitveni uri je slovesno mašo ob somaševanju več duhovnikov in apostolskega nuncija v Sloveniji, nadškofa Jeana-Marie Speicha, daroval škof dr. Andrej Saje. Ob koncu maše je nagovoril zbrane tudi nuncij msgr. Speich.

Med sveto mašo. FOTO: Jože Potrpin

»Vsi smo tukaj, da praznujemo in poglobimo vero,« je škof Saje poudaril na začetku pridige. »Spodbudo za to lahko dobimo ob premišljevanju Marijinega življenja in njenem sprejemanju Božjega načrta.

Sveti oče Slovence v dneh, ko po vodni ujmi poteka sanacija, posebej spremlja z molitvijo.

Vesel sem, da med nami lahko pozdravim apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji nadškofa Jeana-Marie Speicha, ki predstavlja vez s papežem Frančiškom. Sveti oče Slovence v dneh, ko po vodni ujmi poteka sanacija, posebej spremlja z molitvijo. Hvaležni smo mu za njegovo podporo v trenutkih preizkušnje.«

Novomeški škof dr. Andrej Saje. FOTO: Jože Potrpin

V nadaljevanju je škof izpostavil, da smo v težkih trenutkih Slovenci hitro stopili skupaj, prav tako nam pomaga mednarodna skupnost. »Zahvaljujem se vsem organizacijam in posameznikom za nesebično pomoč ljudem v stiski. Ob materialni pomoči je nepogrešljiva duhovna podpora, ki jo črpamo iz globin vere.

Nesreča nas sili k premisleku o našem življenju, skrbi za okolje in odnosu do stvarstva in dobrin, ki jih imamo. Drug z drugim smo nujno povezani in smo soodvisni. Sami ne moremo preživeti.

Nesreča nas sili k premisleku o našem življenju, skrbi za okolje in odnosu do stvarstva in dobrin, ki jih imamo. Drug z drugim smo nujno povezani in smo soodvisni. Sami ne moremo preživeti. Tudi dobrine, ki jih imamo, so omejene, prav tako imata mejo poseganje človeka v okolje in izkoriščanje naravnih dobrin.«

Pri oltarju. FOTO: Jože Potrpin

Ko obhajamo skrivnost Marijinega vnebovzetja, pa je škof postavil ključno vprašanje, zakaj je Bog izbral ravno njo. »Ob tem se nujno vprašamo, za kakšno nalogo je Bog izbral mene. Zakaj sem bil rojen na ta svet? Kakšen smisel ima moje življenje? Kako ga živim? Kakšen je moj odnos do Boga? Kaj mi le-ta pomeni? Ali sem pripravljen prisluškovati in odkrivati Njegov načrt ter ga kot sprejeti za svojega? To so vprašanja moje vere!

Trenutna kriza je priložnost za odmiranje egoizmu in odpiranje presežnemu, Božjemu, ki nikoli ne mine.

Božja Mati Marija je v drži poslušanja, premišljevanja in sprejemanja vzornica v veri. Ta se je krepila v preskušnji in negotovosti. Trenutna kriza je priložnost za odmiranje egoizmu in odpiranje presežnemu, Božjemu, ki nikoli ne mine (prim. 1 Kor 13,8a). Pred krizami si ne smemo zatiskati oči, pred njimi ne moremo zbežati, šele ko jih sprejmemo in gremo skoznje, postanemo bolj odrasli in zreli.«

Po pridigi so po običaju, od kar je Slovenija samostojna država, zmolili posvetitev slovenskega naroda Mariji, obnovili izročitev Materi Božji.

Kupi v trgovini

Zdrava, Marija!
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh