Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno obhajanje praznika Marijinega rojstva v Velikih Laščah

Za vas piše:
Branka Levstik
Objava: 11. 09. 2022 / 17:12
Oznake: Cerkev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2022 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesno obhajanje praznika Marijinega rojstva v Velikih Laščah
Na praznik so bili imenovani novi ključarji farne cerkve in sedmih podružnic. FOTO: Branka Levstik

Slovesno obhajanje praznika Marijinega rojstva v Velikih Laščah

Župnijska cerkev v Velikih Laščah je posvečena Marijinemu rojstvu in 8. septembra v župniji poteka dan celodnevnega češčenja. Letos je bilo v naši župniji še posebej slovesno, saj je župnijska cerkev pridobila nov vetrolov. Na praznik so bili imenovani tudi novi ključarji farne cerkve in sedmih podružnic.

Na praznik Marijinega rojstva je bila zjutraj sveta maša, po njej je župnik g. Andrej Ojstrež izpostavil Najsvetejše. Slovesna sveta maša, ki jo je daroval škof msgr. dr. Anton Jamnik, se je začela ob 19. uri s petimi litanijami. V homiliji je škof pozdravil vse navzoče, v nadaljevanju pa izpostavil, kako Marijino rojstvo pomeni zarjo odrešenja, saj je Marija mati Jezusa Kristusa in tudi naša dobra mati, ki se ji priporočamo, da bi po njenem zgledu spolnjevali Božjo voljo. Molitev nam je v pomoč pri vsakdanjem življenju in ob njej črpamo moč za odločitve, ter rastemo v veri, da ima prav vse na tem svetu svoj smisel. Celodnevno češčenje je za nas priložnost, da Gospoda častimo, ga prosimo in smo hvaležni, da je med nami v zakramentu evharistije.

Za zgled je dal škofa Baraga, ki je vsak dan molil vsaj tri ure in imel iskreno rad Jezusa, prav zato pa je mogel imeti tako iskreno in preprosto rad »svoje Indijance«. Ob Marijinem rojstvu se zahvalimo za čudež življenja in za dar odrešenja. Bodimo hvaležni za starše in stare starše in iz čudeža življenja naredimo nekaj lepega in dobrega.

Po nagovoru je sledil blagoslov novega steklenega vetrolova, ki še polepša našo cerkev. Nato pa so bili za pet letno obdobje imenovani ključarji. Škof Jamnik se jim je zahvalil za to, da so sprejeli nalogo in se jim zahvalil za delo, ki ga bodo opravili v župniji v sodelovanju z gospodom župnikom.

Po nagovoru je sledil blagoslov novega steklenega vetrolova. FOTO: Branka Levstik

Slovesnost je s petjem polepšal mešani pevski zbor, pod vodstvom ge. Ladke Deterding in organistke Lidije Čop.

Na koncu svete maše se je škof Anton Jamnik zahvalil župniku in dekanu Andreju Ojstrežu za tako srčno in predano delo - poslanstvo, ki ga opravlja »Slovenskih Atenah«, kot škof rad imenuje našo župnijo, za njegovo delo dekana, posebej pa se je zahvalil pevcem za tako pregovorno odlično petje, ki je doma v tej župniji, ter ključerjem in njihovim družinam, ki so sprejele to odgovorno poslanstvo v župniji.

Po končani sveti maši je bilo prijetno druženje pred cerkvijo ob dobrotah, ki so jih pripravile gospodinje.


Po nagovoru je sledil blagoslov novega steklenega vetrolova. FOTO: Branka Levstik

Nalaganje
Nazaj na vrh