Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Semič s povsem obnovljeno župnijsko cerkvijo sv. Štefana [FOTO]

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 09. 09. 2022 / 13:23
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2022 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Semič s povsem obnovljeno župnijsko cerkvijo sv. Štefana [FOTO]
V Semiču so povsem obnovili župnijsko cerkev sv. Štefana. FOTO: Ivo Žajdela

Semič s povsem obnovljeno župnijsko cerkvijo sv. Štefana [FOTO]

»Župnijska cerkev sv. Štefana ni samo hiša božja, je tudi spomenik kulture in je ena najstarejših zgradb kraja ter daje pečat preteklosti. Tu so se skozi stoletja zbirali naši predniki k molitvi in praznovanjem ter podoživljali svoj odnos do Boga in svoje domovine. Obnova trga in farne cerkve je zagotovo generacijski projekt, ki smo ga po Božji milosti uspešno izpeljali,« pove semiški župnik Luka Zidanšek ob koncu večletne celostne obnove župnijske cerkve sv. Štefana v Semiču.

Stoletna obnova cerkve, kot pravijo velikemu posegu na stavbi, je združila pozitivne moči vseh vasi in zaselkov v prizadevanju za skupno dobro, in ravno v tem je tisti čar, velika povezanost župljanov.

V četrtek so po maši Rosa Mohar, Marinka Dražumerič, Blaž Otrin in Leon Debevec predstavili zbornik Župnija Semič nekoč in danes. FOTO: Ivo Žajdela

Pri obnovi je aktivno sodelovala občina

Županja Semiča Polona Kambič spomni, da je Občina Semič leta 2003 cerkev sv. Štefana razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena in s tem sporočila, da je njeno varovanje skupna skrb. »Takrat smo se zavedeli, da moramo edinstvenost našega kulturnega spomenika zavarovati in ga tudi trajno varovati.«

Semiški župnik Luka Zidanšek med predstavitvijo zbornika. FOTO: Ivo Žajdela

To obvezo so vzeli resno in se, skupaj z župnikom Luko Zidanškom, načrtno lotili celovite prenove objekta in njegove okolice. S pridom so izkoristili evropska sredstva in leta 2014 poskrbeli za povsem novo podobo Štefanovega trga, vključno s trgom pred župnijsko cerkvijo.

V četrtek, 8. septembra, je mašo daroval župnik v Trebnjem Jože Pibernik, levo duhovni pomočnik Alojzij Rajk, desno župnik Luka Zidanšek. FOTO: Ivo Žajdela

Župnijsko cerkev so povsem obnovili

To jim je odprlo nove možnosti in že naslednje leto so pričeli z obnovo oken in vitrajev, nadaljevali s prenovo strehe zvonika, restavracijo glavnega oltarja in orgel. Postavili so oltar proti ljudstvu, obnovili božji grob in spovednico ter južna stranska vrata.

»Lahko rečemo, da smo letos, s pomočjo sredstev Ministrstva za kulturo in župnije, postavili še tisto zadnjo piko in uredili novo fasado na celotnem objektu farne cerkve,« pove županja, saj zdaj Štefanov trg zares sije v vsej svoji lepoti.

Doda še, da je lokalna skupnost v zadnjih devetih letih za obnovo objekta in njegove okolice iz sredstev občinskega proračuna prispevala dobrih 475.000 evrov.

Kip blaženega Alojzija Grozdeta na pročelju obnovljene cerkve. FOTO: Ivo Žajdela

Obnovitev cerkve so okronali z izdajo knjige Župnija Semič nekoč in danes

Konec obnovitvenih del so poleg lepe cerkve okronali še z izdajo debele knjige Župnija Semič nekoč in danes, urednica zbornika je bila Albina Semenič.

Naslovnica knjige o župniji Semič. FOTO: Ivo Žajdela

Zbornik so pripravljali Semičani, s pomočjo Blaža Otrina iz Nadškofijskega arhiva v Ljubljani, Marinke Dražumerič iz Zavoda za spomeniško varstvo Novo mesto, profesorja in arhitekta dr. Leona Debevca, kiparja dr. Marjana Dreva ter domačinke prof. Rose Mohar.

Knjiga, ki je nastala (536 strani velikega formata), je tako zbirka različnih besedil, od izpovednih do kronoloških, od strokovnih do poljudnih. Zbornik zajema širši prikaz življenja župnije v različnih obdobjih, pomen župnije za kraj in tudi vpliv kraja na župnijo. Je poljuden, hkrati pa strokovno-znanstven, saj prinaša tudi vire in literaturo.

Obnova cerkve. FOTO: arhiv župnije

Prikaz spremljajo vrhunske fotografije Marka Pršine

Rosa Mohar je podala zgodovinski oris Semiča, predstavila zgodovinsko pot župnije Semič in dodala prikaz pridružene župnije Planina s cerkvijo sv. Elije.

Obnova cerkve. FOTO: arhiv župnije

Marinka Dražumerič je podrobno prikazala župnijsko cerkev sv. Štefana in podružnične cerkve. Prikaz spremljajo vrhunske fotografije Marka Pršine z ZVKDS Novo mesto.

Obnova cerkve. FOTO: arhiv župnije

Jože Konda je zbral podatke o znamenjih in kapelah v župniji, ki jih je res veliko.

Blaž Otrin je v literaturi in arhivu zbral podatke o duhovnikih in duhovnih poklicih v župniji nekoč in danes.

Vse te teme spremljamo do strani 275, kar pomeni, da je vsebina podanega res zajetna.

Obnova cerkve. FOTO: arhiv župnije

Duhovni utrip župnije danes

Drugi obsežni del zbornika, od strani 276 do str. 479, je namenjen duhovnemu utripu župnije danes.

Albina Simonič je prikazala Župnijski pastoralni svet, ključarje in mežnarje in pogovor z vidnejšimi župljani, Andreja Mihelj bralce beril, Marjeta Lipar karitativno dejavnost, Sara Malenšek oratorij, Anton Malenšek zvonove in pritrkavanje, Helena Banovec orglanje in organiste skozi čas, Marija Anica Stariha zgodovino športnega in kulturnega društva ter Jernej Jakofčič kolesarska romanja.

Nove klopi. FOTO: arhiv župnije

Pročelje s kipi mučencev

Zadnji del knjige je namenjen prikazu prenove župnijske cerkve s fotoutrinki. Dr. Leon Debevec, idejni avtor prenove, je prikazal prenovo, kipar dr. Marjan Drev pa kiparsko delo, ki bogati obnovljeno cerkev.

Njegovi štirje novi kipi so v nišah pročelja cerkve, v zgornjem delu kipa drinskih mučenk Jožefe Fabjan in Krizine Bojanc, spodaj pa kipa mučenca Alojzija Grozdeta in sv. papeža Janeza Pavla II.

Obema prikazoma sledi prikaz obnove skozi fotografije in šele tu vidimo, kako temeljita je bila obnova.

Glavni oltar. FOTO: Ivo Žajdela

Praznovanja ob končani obnovi župnijske cerkve

Uspešno obnovo župnija Semič zaključuje z bogatim programom praznovanja.

V pripravi na končno slovesnost so od nedelje, 4. septembra, do sobote, 10. septembra, pripravili maše, ki so jih darovali generalni vikar Peter Kokotec, župnik v Grosupljem Martin Golob, nekdanji župnik v Semiču Janez Šket, rojak Mitja Bulič, župnik v Trebnjem Jože Pibernik, dekan in župnik na Vinici Anton Gnidovec, v soboto jih bo pred mašo nagovorila misijonarka v Ukrajini Barbara Peterlin.

V četrtek so po maši Rosa Mohar, Marinka Dražumerič, Blaž Otrin in Leon Debevec predstavili zbornik Župnija Semič nekoč in danes.

V nedeljo, 11. septembra, bo po štiriletni obnovi župnijske cerkve slovesnost s posvetitvijo cerkve.

Nalaganje
Nazaj na vrh