Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno v Lomu pod Storžičem

Za vas piše:
Silvo Novak
Objava: 18. 10. 2022 / 16:23
Oznake: Dogodek, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 16:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesno v Lomu pod Storžičem
FOTO: Luka Kemperle

Slovesno v Lomu pod Storžičem

V nedeljo, 16. oktobra, je škof dr. Anton Jamnik v cerkvi sv. Katarine Aleksandrijske v Lomu pod Storžičem vodil slovesno nedeljsko bogoslužje. Nicole Pressler, ki je bila rojena v Nemčiji in je v Salzburgu na slovitem Mozarteumu končala študij flavte, pa je prejela zakramente sv. krsta, sv. birme in prvega sv. obhajila.

Ljubljanski pomožni škof se je v pridigi osredotočil na vero kot Božji dar. Kristjani ga prejmemo, da bi v njegovi moči ljubili Boga in ljudi, še posebej pa obrobne, bolne ter ostarele. Poklicani smo, da ga posredujemo ljudem in tako gradimo občestvo, ker je Jezus Kristus Bog med nami.

FOTO: Luka Kemperle

Po doživetem liturgičnem slavju, pri katerem je ubrano pel cerkveni pevski zbor, smo se odpravili k prenovljeni kapeli Jezusovega križanja, ki jo je škof Jamnik blagoslovil. Kapelo so zgradili sredi 19. stoletja v zahvalo za srečno izgradnjo prve ceste v Lom.

FOTO: Luka Kemperle

Ves projekt je vodil vojaški kurat Matej Skopec, ki je kasneje odšel misijonarit v ZDA. Kapelo, ki je bila v zelo slabem stanju, so najprej obnavljali makedonski zidarji iz Struge. Domačin Jože Tišler je vodil izdelavo drenaže, pri čemer so mu pomagali domačini. Slikar Nikolaj Mašukov je v slogu radovljiškega freskanta Goričnika, ki je kapelo prvotno poslikal, izdelal sedem povsem uničenih fresk, eno pa obnovil. Vili Gliha je obnovil vrata in položil nov tlak. Bojan Mrak je na vrh strehe pritrdil angela s trombo.

FOTO: Luka Kemperle

Obnovo smo lahko verodostojno izvedli, ker je domačin Janez Slapar leta 1965 popisal vse freske. KS Lom in okoliški domačini so pripravili pogostitev. Vsi smo bili očarani nad čudovitim vremenom, ki nam ga je dobri Bog naklonil za našo slovesnost.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh