Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno v Murski Soboti

Za vas piše:
T. M.
Objava: 06. 07. 2022 / 14:43
Oznake: Cerkev, Praznik, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesno v Murski Soboti
V soboški stolnici je bilo včeraj posebej slovesno. FOTO: Klavdija Dominko

Slovesno v Murski Soboti

Včeraj, ob godu sv. bratov Cirila in Metoda, ki sta tudi zavetnika murskosoboške škofije, je škof dr. Peter Štumpf vodil somaševanje v tamkajšnji stolnici.

»Ob škofu je somaševalo dvanajst duhovnikov, bogoslužje so bogatili domači pevci in drugi bogoslužni sodelavci,« so zapisali na spletni strani škofije Murska Sobota.

Zbrane je najprej pozdravil br. Stane Bešter, voditelj škofijskega sinodalnega odbora in »spomnil na prehojeno sinodalno pot, ki pa seveda ni sklenjena, marveč se mora nadaljevati«.

Sveto mašo je daroval škof Štumpf. FOTO: Klavdija Dominko

»Oznanjevanje Cirila in Metoda je bilo sinodalno« 

»Sveta brata Cirili in Metod sta iz grškega okolja najprej šla do oblastnikov slovanskega sveta na Moravskem in Panonskem. Šla sta z močjo evangelija – svobodna in neobremenjena od mnogih ponudb in zank tistega časa. Slovanske kneze in veljake sta nagovorila v njihovem jeziku za evangeljske vrednote. In ker so jima prisluhnili, jima je sledilo tudi ljudstvo. Tako se je tudi po njima izpolnila Kristusova prerokba, da bo pripeljal k sebi tudi tiste ovce, ki niso iz istega hleva; in poslušale bodo njegov glas in bo ena čreda in en pastir,« je v pridigi izpostavil škof Štumpf in nadaljeval: »Oznanjevanje Cirila in Metoda je bilo sinodalno. Zaradi oznanjevanja Božje besede v slovanskem jeziku, razločevanja v Svetem Duhu, kulture dialoga, lepe liturgije so jima prisluhnili in sledili slovanski voditelji in ljudstvo. Gre za milostno vstopanje v srca ljudi. Tako se je v njima že takrat uresničila spodbuda, ki nam jo danes daje papež Frančišek, da mora biti v Cerkvi prostora za vse ljudi.«

V Cerkvi mora biti prostor za vse ljudi.« FOTO: Klavdija Dominko


Nalaganje
Nazaj na vrh