Zapri
Iskanje

Slovesno v Murski Soboti

Za vas piše:
T. M.
Objava: 06. 07. 2022 / 14:43
Oznake: Cerkev, Praznik, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 14:47
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovesno v Murski Soboti

Slovesno v Murski Soboti
V soboški stolnici je bilo včeraj posebej slovesno. FOTO: Klavdija Dominko
Včeraj, ob godu sv. bratov Cirila in Metoda, ki sta tudi zavetnika murskosoboške škofije, je škof dr. Peter Štumpf vodil somaševanje v tamkajšnji stolnici.

»Ob škofu je somaševalo dvanajst duhovnikov, bogoslužje so bogatili domači pevci in drugi bogoslužni sodelavci,« so zapisali na spletni strani škofije Murska Sobota.

Zbrane je najprej pozdravil br. Stane Bešter, voditelj škofijskega sinodalnega odbora in »spomnil na prehojeno sinodalno pot, ki pa seveda ni sklenjena, marveč se mora nadaljevati«.

Sveto mašo je daroval škof Štumpf. FOTO: Klavdija Dominko

»Oznanjevanje Cirila in Metoda je bilo sinodalno« 

»Sveta brata Cirili in Metod sta iz grškega okolja najprej šla do oblastnikov slovanskega sveta na Moravskem in Panonskem. Šla sta z močjo evangelija – svobodna in neobremenjena od mnogih ponudb in zank tistega časa. Slovanske kneze in veljake sta nagovorila v njihovem jeziku za evangeljske vrednote. In ker so jima prisluhnili, jima je sledilo tudi ljudstvo. Tako se je tudi po njima izpolnila Kristusova prerokba, da bo pripeljal k sebi tudi tiste ovce, ki niso iz istega hleva; in poslušale bodo njegov glas in bo ena čreda in en pastir,« je v pridigi izpostavil škof Štumpf in nadaljeval: »Oznanjevanje Cirila in Metoda je bilo sinodalno. Zaradi oznanjevanja Božje besede v slovanskem jeziku, razločevanja v Svetem Duhu, kulture dialoga, lepe liturgije so jima prisluhnili in sledili slovanski voditelji in ljudstvo. Gre za milostno vstopanje v srca ljudi. Tako se je v njima že takrat uresničila spodbuda, ki nam jo danes daje papež Frančišek, da mora biti v Cerkvi prostora za vse ljudi.«

V Cerkvi mora biti prostor za vse ljudi.« FOTO: Klavdija Dominko


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh