Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Soboška škofija ustanovila Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 05. 2022 / 09:01
Oznake: Papež, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 16:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Soboška škofija ustanovila Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab
Soboški škof Peter Štumpf. FOTO: Tatjana Splichal

Soboška škofija ustanovila Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab

Soboški škof dr. Peter Štumpf je določil ustanovitev Urada Škofije Murska Sobota za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab. »Vsi smo poklicani, da v svojem življenju in zlasti v odnosu do bližnjega konkretno pričujemo o veri v Kristusa. To pričevanje pomeni tudi zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb pred spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi,« nastanek urada pojasnjujejo na škofiji.

»V smislu Apostolskega pisma papeža Frančiška v obliki motu proprio Vos estis lux mundi — Vi ste luč sveta, z dne 7. maja 2019, krajevni škof msgr. dr. Peter Štumpf SDB določa ustanovitev Urada Škofije Murska Sobota za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab dne 26. aprila 2022,« so zapisali v sporočilu na škofijski spletni strani.

Prijave so možne na spletnem naslovu: ms.urad.za.prijave.zlorab@gmail.com ter prek telefona od ponedeljka do petka med 13. in 15. uro na številkah: 031/404-683 in 051/337-388.

Pomoč žrtvam spolnih zlorab

Ob tem dodajajo, da je namen Urada pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki, člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja in tudi laikov, ki delajo v cerkvenih službah ter preprečevanje ponavljanja teh zločinskih dejanj znotraj vseh cerkvenih struktur na ozemlju Škofije Murska Sobota.

Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab je januarja za celjsko škofijo ustanovil tudi tamkajšnji škof Maksimilijan Matjaž, mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je škofijski Urad za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb pred spolnimi zlorabami ustanovil marca.

Sedež Urada v Murski Soboti

Urad, ki ima sedež na Gregorčičevi 4a v Murski Soboti, njegova voditeljica pa je pravnica Simona Horvat, deluje v skladu z Apostolskim pismom papeža Frančiška Vi ste luč sveta, s Smernicami za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb v Katoliški cerkvi v Sloveniji ter z drugimi zavezujočimi dokumenti Cerkve, ki sta jih ali jih še bosta izdala Sveti sedež in Slovenska škofovska konferenca glede spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja ter laiki, ki opravljajo cerkvene službe, še dodajajo na škofiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh