Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnost ob 100-letnici združitve Prekmurja z matičnim narodom

Za vas piše:
K. C.
Objava: 12. 08. 2019 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.08.2019 / 10:43
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesnost ob 100-letnici združitve Prekmurja z matičnim narodom

Slovesna maša bo 17. avgusta ob 17. uri v Beltincih.

Najnovejša, 32. številka Družine je bila pretežno posvečena 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.



Ob tem smo se pogovarjali z murskosoboškim škofom dr. Petrom Štumpfom, zgodovinsko ozadje pa je predstavil Lojze Kozar ml., kjer je med drugim dejal: »K združitvi pred sto leti so najbolj pripomogli močni, duhovno veliki ljudje. Taki ljudje so vsa ta leta, predvsem med drugo svetovno vojno in v desetletjih po njej, ohranjali med Prekmurci slovensko zavest, vrednote in krščansko vero. Pot naprej nam lahko kažejo in utirajo samo taki ljudje.«

Osrednja proslava s slovesno mašo bo v soboto, 17. avgusta ob 17. uri, v Beltincih, kjer je pred sto leti potekal velik shod kristjanov in domoljubov. V pogovoru za Družino je škof Štumpf povedal, da so prav tako ob priključitvi Prekmurja praznovali z mašo:

»Natanko na ta dan pred sto leti je iz rok jugoslovanske vojske, ki je zasedla Prekmurje, civilni komisar prevzel začasno upravo nad pokrajino. Takrat je prišlo v Beltince 20.000 ljudi. Priklju­čitev Prekmurja k matični domovini so zaznamovali z obhajanjem maše.«

Somaševanje bo vodil nadškof Stanislav Zore, pridigal bo škof Štumpf

Na letošnjo jubilejno se pripravljajo že več kot leto dni, je dodal. »Veliko delo je to in zahteva mnogo pozornosti, natančnosti in organizacijske spretnosti, predvsem pri logistiki. Somaševanje 24 škofov (iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske in Avstrije) ter dveh kardinalov (Franc Rode in Vinko Puljić) in sto petdeset duhovnikov bo vodil ljubljanski nadškof metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore, jaz bom pridigal. Pelo bo 150 cerkvenih pevcev iz naših župnij.

Goste bo sprejemalo pritrkavanje na zvonove, godbi na pihala iz Ljutomera in Bakovec. V povorki bo sodelovalo okrog 300 gasilcev, prav tako lovci, narodne noše, cehovska društva ... Da ne bo prehude žeje, bodo poskrbeli vinogradniki iz župnij iz soboške škofije, za prigrizek pa vrle gospodinje iz teh župnij. Ob koncu maše, ki bo na prostem pred župnijsko cerkvijo, nam bo namenil spodbudno besedo tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na državni proslavi nimam zadolžitve, se je bom pa udeležil skupaj z nekaterimi škofi.«

Soboški škof dr. Peter Štumpf bo izročil spominska darila škofom sosednjih škofij, ki so v preteklosti skrbele za ohranjanje katoliške vere med prekmurskimi Slovenci, in tudi drugim uglednim gostom.

Slovesnost v Beltincih nas želi potrditi v naši hoji čez zlati most, da bi se vsi bližali dobroti, lepoti, svetosti – Bogu, ki nas vodi in pričakuje na koncu naše poti.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh