Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnost ob prazniku fijakarjev

Objava: 30. 08. 2010 / 09:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesnost ob prazniku fijakarjev

Na Dunaju bodo jutri obhajali slovesno sveto mašo v čast zavetnika kočijažev, vrtnarjev in taksistov.

V dunajski katedrali svetega Štefana se bodo jutri s slovesnim bogoslužjem spomnili svetega Fiakrija. Irski menih in svetnik, rojen pred natančno tisoč štiristotimi leti, velja za zavetnika vrtnarjev, cvetličarjev in kočijažev, pa tudi taksistov in fijakarjev, katerih ime izvira prav iz poimenovanja omenjenega svetnika.

Kot je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress pojasnil stolni župnik Toni Faber, dunajski fijakarji, taksisti in prevozniki, pa tudi vrtnarji, že šestindvajset let praznik svojega nebeškega zavetnika obeležijo s slovesno sveto mašo. Ob tej priložnosti je cvetlično okrasje v katedrali svetega Štefana vsako leto 'v ponos slehernemu cvetličarju', po zaključku svete maše pa so drobnega cvetličnega okrasa deležni tudi mimoidoči na trgu svetega Štefana. Posebnost praznika so tudi prizadevanja dunajskih podjetnikov, da na praznik svetega Fiakrija razveselijo tudi najmlajše. Petdeset otrok iz dunajskih zavetišč s taksiji pripeljejo na trg svetega Štefana, kjer se skupaj udeležijo slovesnosti ob prazniku. Popoldne pa uprava dunajskega zabaviščnega parka otroke povabi na zabavo v znameniti Prater. Pred vrnitvijo v zavetišča so najmlajši deležni še obilne in okrepčujoče malice.

Menih Fiakrij(610-670) je v sedmem stoletju v okviru irsko-škotske misije prispel z Irske v Francijo. V pokrajini Mozeli je ustanovil puščavniško naselbino, ki se je kasneje razvila v samostan Breuil Meaux. Legenda pravi, da je gozd postal cvetoče polje, ko se je Fiakrij s svojo palico dotaknil zemlje.

Potem ko je Fiakrij dosegel čast oltarja, so v Parizu po njem poimenovali cerkev, Eglise de Saint Fiacre, in ulico, na kateri je cerkev postavljena. V Rue de Fiacre je pred nekim gostiščem stala podoba svetega Fiakrija. Leta 1662 je trgovec in konjski mešetar Nicolas Souvage prvič oddal v najem konjsko vprego s kočijažem, sveti Fiakrij pa je tako postal zavetnik novega posla in poklica.

Zamisel o izposoji kočij so na Dunaju prevzeli pred okoli tristodesetimi leti, leta 1720 pa se je na južnonemškem govornem področju uveljavilo tudi ime tovrstnega poklica, 'fijakarji'.

Sveti Fiakrij velja tudi za zavetnika vrtnarjev, kotlarjev, cvetličarjev, lončarjev, kositrarjev, opekarjev in notarjev ter priprošnjika pri kožnih boleznih in hemoroidih. Njegov god obhajamo na današnji dan, 30. avgusta, na Dunaju pa slovesn praznik obeležijo dan kasneje.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh