Zapri
Iskanje

Slovesnost ob prazniku fijakarjev

Objava: 30. 08. 2010 / 09:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovesnost ob prazniku fijakarjev

Na Dunaju bodo jutri obhajali slovesno sveto mašo v čast zavetnika kočijažev, vrtnarjev in taksistov.
V dunajski katedrali svetega Štefana se bodo jutri s slovesnim bogoslužjem spomnili svetega Fiakrija. Irski menih in svetnik, rojen pred natančno tisoč štiristotimi leti, velja za zavetnika vrtnarjev, cvetličarjev in kočijažev, pa tudi taksistov in fijakarjev, katerih ime izvira prav iz poimenovanja omenjenega svetnika.

Kot je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress pojasnil stolni župnik Toni Faber, dunajski fijakarji, taksisti in prevozniki, pa tudi vrtnarji, že šestindvajset let praznik svojega nebeškega zavetnika obeležijo s slovesno sveto mašo. Ob tej priložnosti je cvetlično okrasje v katedrali svetega Štefana vsako leto 'v ponos slehernemu cvetličarju', po zaključku svete maše pa so drobnega cvetličnega okrasa deležni tudi mimoidoči na trgu svetega Štefana. Posebnost praznika so tudi prizadevanja dunajskih podjetnikov, da na praznik svetega Fiakrija razveselijo tudi najmlajše. Petdeset otrok iz dunajskih zavetišč s taksiji pripeljejo na trg svetega Štefana, kjer se skupaj udeležijo slovesnosti ob prazniku. Popoldne pa uprava dunajskega zabaviščnega parka otroke povabi na zabavo v znameniti Prater. Pred vrnitvijo v zavetišča so najmlajši deležni še obilne in okrepčujoče malice.

Menih Fiakrij(610-670) je v sedmem stoletju v okviru irsko-škotske misije prispel z Irske v Francijo. V pokrajini Mozeli je ustanovil puščavniško naselbino, ki se je kasneje razvila v samostan Breuil Meaux. Legenda pravi, da je gozd postal cvetoče polje, ko se je Fiakrij s svojo palico dotaknil zemlje.

Potem ko je Fiakrij dosegel čast oltarja, so v Parizu po njem poimenovali cerkev, Eglise de Saint Fiacre, in ulico, na kateri je cerkev postavljena. V Rue de Fiacre je pred nekim gostiščem stala podoba svetega Fiakrija. Leta 1662 je trgovec in konjski mešetar Nicolas Souvage prvič oddal v najem konjsko vprego s kočijažem, sveti Fiakrij pa je tako postal zavetnik novega posla in poklica.

Zamisel o izposoji kočij so na Dunaju prevzeli pred okoli tristodesetimi leti, leta 1720 pa se je na južnonemškem govornem področju uveljavilo tudi ime tovrstnega poklica, 'fijakarji'.

Sveti Fiakrij velja tudi za zavetnika vrtnarjev, kotlarjev, cvetličarjev, lončarjev, kositrarjev, opekarjev in notarjev ter priprošnjika pri kožnih boleznih in hemoroidih. Njegov god obhajamo na današnji dan, 30. avgusta, na Dunaju pa slovesni praznik obeležijo dan kasneje.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh