Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnost pri Ruski kapelici: Slovenija kot »točka prijateljstva in miru«

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 31. 07. 2021 / 17:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2021 / 17:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesnost pri Ruski kapelici: Slovenija kot »točka prijateljstva in miru«
Zbrane goste je nagovoril slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Slovesnost pri Ruski kapelici: Slovenija kot »točka prijateljstva in miru«

Po sinočnjem slovesnem bogoslužju v župnijski cerkvi Vnebovzetja Device Marije v Kranjski gori, ki ga je obhajal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, so pri Ruski kapelici pod Vršičem s tradicionalno slovesnostjo obeležili tudi prvi dan slovensko-ruskega prijateljstva.

Kot poroča STA, je bil slavnostni govornik minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da bi Slovenija lahko bila »točka prijateljstva in miru« in igrala vlogo povezovalca.

Počivalšek je dejal, da je spomin na dogodke med prvo svetovno vojno, ko je pod Vršičem snežni plaz zasul ruske vojne ujetnike, na kar zdaj opominja Ruska kapelica, »priložnost za nov razmislek o miru in o tem, kako ga ohranjati«. Svetovni vojni, »dve veliki tragediji«, sta po njegovem mnenju svet tudi povezali »v prizadevanjih, da se kaj podobnega nikoli več ne ponovi«. Obe vojni sta hkrati »spodbudili začetek povezovanja Evrope in sodelovanja med narodi, ki nam zagotavlja najdaljše obdobje svetovnega miru«.

Svetovni vojni, dve veliki tragediji, sta svet tudi povezali v prizadevanjih, da se kaj podobnega nikoli več ne ponovi.

Minister Počivalšek je v tem kontekstu podprl nadaljevanje širitve Evropske zveze na Zahodni Balkan in spomnil, da je to tudi ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske zveze. Kot je poudaril, pa je pomembno tudi nadaljevanje dialoga med Evropsko zvezo in Rusijo.

Dogovor med predsednikoma Slovenije in Rusije, Borutom Pahorjem in Vladimirjem Putinom, da bi vsakoletno slovesnost ob Ruski kapelici poimenovali v dan slovensko-ruskega prijateljstva, je po Počivalškovih besedah »še en korak sodelovanja in dialoga naših dveh narodov v prid miru in prijateljstva«.

Po Počivalškovih besedah je poleg gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo pomembno tudi sodelovanje na področju kulture, športa in diplomacije, saj je pri vseh teh vprašanjih Slovenija kompetentna sila, da odigra pomembno vlogo povezovalca.

Naša država ima dovolj znanja in še več gospodarskih rezultatov, da se dejavno vključi v igro velikih.

Slovenija bi lahko »odigrala dejavno vlogo« tudi pri reševanju geopolitičnih vprašanj, »kjer so ključne velesile«, saj ima po ministrovem mnenju naša država dovolj znanja in še več gospodarskih rezultatov, da se dejavno vključi v to igro velikih.

Današnje slovesnosti pri Ruski kapelici se je osebno udeležil tudi slovenski predsednik Pahor, ki je v spomin na ruske vojake pri kapelici položil venec. Po koncu slovesnosti je v izjavi za medije znova izpostavil pomen dogovora s Putinom, da se dan slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, zadnjo soboto v juliju, razglasi za dan slovensko-ruskega prijateljstva, saj sta se s Putinom strinjala, da si je treba kljub razlikam v političnih stališčih med državama prizadevati za dialog v prid miru in prijateljstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh