Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kar 21 cerkva po Sloveniji je posvečenih Marijinemu rojstvu

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 07. 09. 2022 / 10:38
Oznake: Maša
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kar 21 cerkva po Sloveniji je posvečenih Marijinemu rojstvu
FOTO: Župnija Homec

Kar 21 cerkva po Sloveniji je posvečenih Marijinemu rojstvu

Od 2373 slovenskih cerkva jih je kar 318 posvečenih Mariji, kar priča, da je ta med Slovenci izjemno priljubljena priprošnjica. Kot je v navadi, bo 8. septembra zelo živahno v številnih slovenskih romarskih svetiščih. Zelo slovesno pa bo tudi v tistih cerkvah, ki so posvečene prav Marijinemu rojstvu. Kar 21 smo jih našteli po Sloveniji.

Cerkve in cerkvice, posvečene Marijinemu rojstvu, so lepo raztresene po celotni državi. Ob Pomjana tik ob slovenski obali pa vse do Tišine v Prekmurju. V številnih župnijah je to glavna cerkev, spet drugje skromno svetišče. A ne glede na velikost prav vse pričajo o veliki priljubljenosti božje matere Marije med slovenskimi romarji. S tem praznikom se tudi zaključuje obdobje romanj v številna Marijina romarska središča.

Slovesnost na Trški Gori

Letos bo praznovanje na Trški Gori še posebej slovesno, saj obhajajo tudi 400. obletnico posvetitve tamkajšnje cerkve. V četrtek, 8. 9., bo maša ob 18.00.

Slovesna sv. maša s procesijo z lučkami in pétimi litanijami Matere Božje bo v soboto, 10. 9., ob 19.00. Slovesnost bo vodil novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. Praznično dogajanje se bo nadaljevalo tudi v nedeljo, 11. 9, ko bodo slovesno obhajali praznik Marijinega rojstva. Ob 8.00 bo farna maša, ob 10.00 bo slovesna romarska sv. maša, sklepna sv. maša pa bo ob 15.00. Pred večerno, med jutranjo in pred deseto sv. mašo bo tudi priložnost za sv. spoved.

Cerkev na Trški gori pri Novem mestu. FOTO: Wikipedia

Gorca v Malečniku

Na Gorci v Malečniku bo praznično že na predvečer Marijinega rojstva, 7. 9, ko bo sveta maša ob 19. uri, po njej pa procesija z lučkami in Marijinim kipom. Na predvečer praznika se bodo tradicionalno pridružili romarji iz Sv. Antona v Cerkvenjaku, ki ostanejo v cerkvi ob molitvi in petju vse do polnoči, nakar sledi še polnočna romarska sveta maša.

V četrtek, 8. 9., bo praznična maša ob 10. uri.

Rob na Dolenjskem

Sveta maša v župnijski cerkvi Marijinega rojstva bo v četrtek ob 19. uri. V nedeljo, 11.9., ob 8.30 pa bo v tej župniji potekalo "žegnanje". Letos ga bodo obhajali skupaj z zlatomašnikom Janezom Modicem, ki je v tej župniji služboval 12. let, od 1974 do 1986. Po maši se bodo verniki ustavili ob pogostitvi, klepetu in druženju.

Župnijska cerkev Marijinega rojstva v Robu. FOTO: Župnija Rob

Homec

Župnijska cerkev na Homcu je posvečena Marijinemu rojstvu, zato je 8. 9. za to župnijo slovesen praznik, ki mu kot verjetno še kje drugje rečejo patrocinij.
Na Homcu ta dan poteka celodnevno češčenje. Najprej je dopoldne sveta maša (ob 8.30), po njej pa izpostavitev Najsvetejšega. Čaščenje Najsvetejšega poteka skozi cel dan. Navada je, da razpored čaščenja poteka po vaseh oziroma naseljih v župniji. Popoldne pa svoje mesto dobijo posamezne skupine faranov (veroučenci in mladi). Češčenje se zaključi s slovesnimi litanijami Srca Jezusovega in slovesno sveto mašo (ob 18.00). "Drugače pa moramo omeniti, da kljub dejstvu, da patrocinij obhajamo na mali šmaren, pri nas žegnanje praznujemo na zadnjo nedeljo v mesecu septembru. Tako je bilo določeno leta 1761, ko je bila cerkev posvečena", pravi župnijski upravitelj Tadej Ložar. Največje praznovanje je tako že dolgo na rožnovensko nedeljo (prvo nedeljo v oktobru), "ko imamo popoldne slovesno mašo, ki se zaključi s procesijo z Marijinim kipom. V preteklosti je to praznovanje pritegnilo množice romarjev in še danes pride kar nekaj romarjev iz okoliških krajev na to praznovanje," še dodaja Ložar.

FOTO: Župnija Homec

Cerknica

Na mali šmaren bo slovesno tudi v Cerknici. Svete maše v cerkvi, posvečeni Marijinemu rojstvu, bodo ob 8.00, 10.00 in 19.00. Čez dan bo izpostavljeno tudi najsvetejše.

V nedeljo ob desetih bodo v župnijski cerkvi obhajali ponovitev srebrne maše nekdanjega župnika Jožefa Krnca.

Župnijska cerkev Marijinega rojstva v Cerknici. FOTO: Župnija Cerknica

Šmarje-Sap

Ob prazniku Marijinega rojstva, kateremu je posvečena tudi župnijska cerkev v Šmarje-Sap, bo v četrtek, 8. septembra, v župniji dan celodnevnega češčenja SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Najsvetejše bo izpostavljeno od 7. ure dalje. Dopoldanska sveta maša bo ob 8. uri, popoldanska sveta maša in sklep češčenja pa bo ob 18. uri.

FOTO: Župnija Šmarje-Sap

Tišina

Praznovanje praznika Marijinega rojstva – župnijsko proščenje je v Tišini tesno povezano tudi z občinskim praznikom, ob katerem je veliko prireditev. Največji dogodek za župnijo bo prav gotovo praznična sveta maša, ki bo povezana z zahvalo za petdeset let duhovništva rojaka g. Lojzeta Ratnika. Ta bo v četrtek ob deseti uri, po maši pa bo potekalo druženje ob šotoru pred cerkvijo. Kljub delovnemu dnevu in dopoldanski uri bo na prazniku prisotnih zelo veliko vaščanov.

FOTO: Župnija Tišina

Maše v drugih cerkvah, posvečenih Marijinemu rojstvu

Sveta maša v podružnični cerkvi Marijinega rojstva Pomjanu bo v četrtek ob 19. uri.

Sveta maša v Primskovem na Dolenjskem bo v četrtek ob 18. uri, uro prej pa bo češčenje.

Slovesna sveta maša v Polhovem Gradcu bo v nedeljo ob 10. uri. Po maši bo potekalo farno žegnanje. Sveti maši v četrtek bosta ob 8.00 in 19.00.

Jutranja sveta maša v Velikih Laščah bo v četrtek ob 8.00 uri, po sveti maši se bo izpostavilo najsvetejše. Zaključek češčenja bo ob 19. uri s petimi litanijami in sveto mašo. Letos bo večerno mašo daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Po maši bo tudi druženje in pogostitev.

Nalaganje
Nazaj na vrh