Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovo od Janka Štamparja, priorja križniškega reda za Slovenijo

Za vas piše:
A. Š.
Objava: 31. 03. 2023 / 11:43
Oznake: Duhovnik, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2023 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovo od Janka Štamparja, priorja križniškega reda za Slovenijo
Nadškof Alojzij Cvikl ter visoka mojstra križniškega reda Frank Bayard in dr. Bruno Platter. FOTO: A. Š.

Slovo od Janka Štamparja, priorja križniškega reda za Slovenijo

Kilometrska kolona se je v sredo, 29. marca, vila v sprevodu od župnijske cerkve Sv. Trojice v Veliki Nedelji do tamkajšnjega pokopališča, kjer so se tam zbrani verniki poslovili od p. Janka Štamparja. Njihov dolgoletni župnik je v 73. letu starosti umrl v noči iz 24. na 25. marec 2023 v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani.

Pogreba so se udeležili župnijski pevci in drugi župnijski sodelavci, kulturniki, šolniki, gospodarstveniki, nekdanji in sedanji župan Ormoža, veliko število duhovnikov tako iz Križniškega reda kot iz drugod iz Slovenije in tujine, pogreb pa je ob spremstvu nekdanjega in sedanjega velikega mojstra (Hochmeister) Križniškega reda v Evropi dr. Bruna Platterja in Franka Bayarda vodil mariborski nadškof p. Alojzij Cvikl.

P. Janko Štampar (1950-2023). FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof je na kratko opisal pokojnikovo življenjsko pot, ki je vodila iz Središča ob Dravi v Križniški red, v okrilju katerega je študiral filozofijo in teologijo, bil kaplan v Semiču in Metliki, nato dolga leta župnik v Semiču ter od leta 2001 župnik v Veliki Nedelji ter od leta 2003 prior križniškega reda za Slovenijo. Povsod je bil zagnan dušni pastir svojih občestev, dober ekonom svojih župnij in reda ter tudi človek širokih pogledov, velik ljubitelj narave, kvaliteten športnik v mnogih športnih panogah in zelo družaben človek. Bil pa je tudi, kar so dejali tudi drugi govorci, takšen, kot so večkrat velike osebnosti: preprost, jasen in neposreden. Iz naše srede je tako odšel pokončen človek, ki se ga bomo radi spominjali.


Med pogrebom so zapeli tudi župnijski pevci in zaigrali člani Ormoške godbe. Nadškof je pogrebni obred zaključil z besedami, da naj »pokojnemu Jankotu Gospod v večnosti povrne za vse, kar je kot duhovnik, redovnik in redovni predstojnik storil za rast Božjega kraljestva med nami«!

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh