Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovo od poveljnika švicarske garde

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 02. 2015 / 07:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovo od poveljnika švicarske garde

Številna ugibanja glede prihodnosti vatikanskih gardistov v pisanih uniformah.

Nekdanji poveljnik švicarske garde v Vatikanu, Daniel Anrig, se je ob odhodu s položaja uradno poslovil tudi od papeža Frančiška, kot so minuli konec tedna sporočili iz Vatikana. Vest o njegovi razrešitvi je bila potrjena že v začetku lanskega decembra. Glede papeževe odločitve je bilo tedaj slišati mnogo različnih ugibanj. Frančišku naj ne bi ugajalo trdo vojaško urjenje švicarskega poveljnika, govora pa je bilo tudi o domnevno razkošnem življenjskem slogu 42-letnega gardista.



Papež je vse domneve odločno zavrnil v pogovoru za medije. Kot je pojasnil, se je Anrigov petletni mandat kmalu po začetku njegovega pontifikata iztekel, in takrat je Švicarja na vodilnem položaju potrdil le začasno, da bi ohranil kontinuiteto švicarskih gardistov. Nekdanji policijski uslužbenec in diplomirani pravnik je 110-članski papeževi straži poveljeval od leta 2008. Minulo soboto je bil po slovesnem bogoslužju v Campo Santo v poslovilnem vojaškem obredu uradno razrešen svojih dolžnosti.

Italijanski in švicarski mediji trenutno ne ugibajo več o Anrigovem odhodu, pač pa jih bolj skrbi, ali bo papež Frančišek pokazal svoje nezadovoljstvo glede dvojne strukture žandarjev in gardistov in si bo prizadeval za uvedbo sprememb na tem področju. Govora je celo o popolni ukinitvi švicarske garde. Namesto na gardiste naj bi se papež raje zanašal na dobro izurjene pripadnike vatikanske žandarmerije.



Povod za tovrstna ugibanja je dejstvo, da Frančišek še ni imenoval Anrigovega naslednika, čeprav je bilo ime novega poveljnika tradicionalno vedno razkrito šele po slovesu njegovega predhodnika. Po navedbah agencije ANSA naj bi si Frančišek želel malce manj vojaško in malce bolj človeško vatikansko gardo, opazovalci pa ugibajo, da bi Anriga na vodilnem položaju lahko nasledil njegov namestnik, dosedanji podpoveljnik švicarske garde Christoph Graf.

Skupina nekdanjih gardistov je pred kratkim izvedla akcijo zbiranja podpisov, da bi svetega očeta spodbudila k ohranitvi švicarske garde, vendar je bilo njihovo početje kmalu ustavljeno z utemeljitvijo, da »ni nikakršnih objektivnih razlogov, zaradi katerih bi papež lahko ukinil vatikanske gardiste«. Člani združenja nekdanjih gardistov so prepričani, da bodo pripadniki čete še naprej uživali »neomejeno zaupanje in spoštovanje« voditelja katoliške Cerkve.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.) / splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh