Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Smiselno je verovati v Boga«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 03. 2014 / 16:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Smiselno je verovati v Boga«

»Smiselno je verovati v Boga«

Bill Gates z družino zahaja v katoliško cerkev.

V nedavnem pogovoru za revijo Rolling Stone, v tiskani izdaji je na voljo od minulega četrtka, Bill Gates, ustanovitelj podjetja Microsoft in eden izmed najbogatejših Zemljanov govori o svoji pripadnosti katoliški Cerkvi. Gates pojasnjuje, kako z ženo Melindo svoje otroke vzgajata v katoliški veri in v kolikšni meri vera in verska morala navdihujeta njuno človekoljubno delo.



»Moralni sistemi veroizpovedi se mi zdijo izredno pomembni. Svoje otroke vzgajava v veri; hodijo v katoliško cerkev, kamor zahajava tudi midva z Melindo in v njej sodelujeva. Imel sem veliko srečo, zato se mi zdi, da sem dolžan po svojih močeh prispevati k zmanjševanju neenakosti v svetu. In to je neke vrste vera. No, vsekakor je vera v moralno načelo«, je Gates pojasnil v pogovoru za revijo Rolling Stone na vprašanje, ali se je njegovo vrednotenje vere s časom kakor koli spreminjalo.

Na neposredno vprašanje, ali veruje v Boga, je Gates odvrnil: »Strinjam se z ljudmi, kot je denimo Richard Dawkins, da je človeštvo občutilo potrebo po ustvarjanju mitov. Preden smo lahko zares razumeli bolezni, vreme in podobne stvari, smo zanje iskali napačne razlage. Znanost je zdaj zapolnila nekaj teh vrzeli – ne vseh, ki jih je nekdaj zapolnjevala vera. Toda skrivnostnost in lepota sveta je čudovita in ganljiva in nikakršne znanstvene razlage nimamo, kako je do nje prišlo. Če rečemo, da je povsem naključna, je to vendarle precej neprijazna trditev, se vam ne zdi (smeh)? Menim, da je smiselno verovati v Boga, natančno kako pa to vpliva na sprejemanje drugačnih odločitev v človekovem življenju, pa ne znam pojasniti.«

Gates je dejavno vodenje podjetja Microsoft opustil leta 2000, ker se je želel osredotočiti na človekoljubno delo ustanove, ki jo vodita skupaj z ženo, »Bill & Melinda Gates Foundation«. Organizacija se osredotoča na zdravje in čistočo v deželah v razvoju in na izobraževalne projekte v Združenih državah Amerike. Ustanova velja za eno največjih zasebnih človekoljubnih organizacij na svetu, njeno spodbujanje kontracepcije in splava, predvsem v afriških državah, pa ni v skladu s družbenim naukom katoliške Cerkve.

Celoten pogovor z Billom Gatesom za revijo Rolling Stone je v izvirniku na voljo na tej povezavi.

Vir: www.ucatholic.com

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh