Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Smučarski dan na Rogli

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 13. 03. 2020 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Smučarski dan na Rogli

Smučarski dan na Rogli

Na Rogli je bil tik pred razglasitvijo epidemije 35. smučarski dan škofov, duhovnikov, diakonov, redovnikov, bogoslovcev in katehistov.

Medtem ko so številne prireditve, tudi športne, odpovedane, so se na Rogli, tik pred razglasitvijo epidemije, v četrtek, 12. marca, na 35. smučarskem dnevu srečali slovenski škofje, duhovniki, diakoni, redovniki in redovnice, bogoslovci, katehistinje in katehisti. Dopoldne so se spustili po slalomski progi Jasa, nato pa je sledila zahvalna maša v cerkvi Kristusovega spremenjenja na gori, ki jo je daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.



Jezus obsoja zlorabo bogastva na račun drugih

V pridigi je spregovoril o evangeljski priliki o pogoltnem bogatašu in ubogem Lazarju. Bogataš je suženj tega sveta, ne vidi nikogar razen sebe, sploh nima imena. Lazarjevo ime pa pomeni 'Bog pomaga', ima pa zaupanje v Boga.



»Jezus želi s to priliko nagovoriti konkretnega človeka. Tudi mene. Da se soočim s problemi, s katerimi se vsak srečujem sredi tega sveta.« Jezus ju ne ločuje po tem, kar imata. Ne bomo torej sojeni zaradi tega, ker smo v življenju nekaj imeli, ali rešeni zaradi tega, ker nismo nič imeli. To, kar Jezus obsoja, je zlorabljeno bogastvo na račun drugih, predvsem na račun ubogega. To je brezsrčna zaprtost vase, ki je tukaj na Zemlji tista, ki nas ločuje, ki zapira vrat drug pred drugim.«



Nova delovna mesta namesto izogibanje davka

Bogastvo je lahko dobrina, če v človeku ne ugasne občutka za solidarnost. Tudi bogatin se lahko reši. Nadškof Cvikl je podarjanje bogastva v sodobni družbi pretvoril v ustvarjanje delovnih mest namesto izogibanja plačevanja davkov. Evangelij nagovarja bogataše, da bi ob sebi videli ubogega Lazarja.



Še je čas, da odpremo oči in zaživimo drugače

Nadškof je opozoril na posledice nedavne gospodarske krize, v kateri so bogati še bolj obogateli, revnih pa je vedno več, tudi brezčutnost bogatih se povečuje. Pravičnost že na tem svetu je bila tudi Jezusova želja, zato je povedal to priliko. Še je čas, da odpremo oči in zaživimo drugače, je dejal nadškof, da se spreobrnemo in postanemo solidarni.



Vera in zaupanje v Boga sta luč v času preizkušnje

Ob koncu pridige je mariborski nadškof Alojzij Cvikl prosil, da bi nam vera in zaupanje v Boga, ki dajeta trdnost, bila v teh trenutkih preizkušnje luč na naši poti.

Tekmovanja so se udeležili tudi sodelavci Družine. Rezultati so v priponki.

ROGLA 2020.xlsxROGLA 2020.xlsx

Sponzorji smučarskega dneva do bili Založba Družina, Celjska Mohorjeva družba in Ognjišče.

Foto: Jože Potrpin
Vir: Vatican News

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh