Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

So ocene najbolj pomembne?

Za vas piše:
Sonja Beznik
Objava: 15. 06. 2022 / 09:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
So ocene najbolj pomembne?
Najst
Mlada bralka se spopada s šolo in prostočasnimi obveznostmi. FOTO: Pexels

So ocene najbolj pomembne?

Vprašanje mlade bralke: Vsega imam preveč! Hodim k skavtom in treniram odbojko – imam 3 treninge na teden in vsaj eno tekmo čez vikend. To mi je všeč, ampak mi pobere veliko časa, tako da mi ga zmanjkuje za učenje. Testov pa kar ne zmanjka! Starši mi pravijo, da je šola na prvem mestu in hočejo, da preneham s treniranjem odbojke, ampak jaz si sploh ne predstavljam, da ne bi več hodila k skavtom ali pa trenirala! Boljše se mi zdi, da oboje ohranim in imam nižje ocene, kot da bi v šoli imela petice, pa bi se ves čas ukvarjala samo z učenjem. Kaj pa mislite vi?

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst

Odgovarja: Sonja Breznik, diplomirana socialna delavka 

Kot lahko razberem iz tvojega zapisa, ti šport in vključenost k skavtom veliko pomenita in verjetno si je res težko predstavljati, da bi prenehala s treningi odbojke. Vsekakor se strinjam tudi s tem, da sta šola in tvoj uspeh v šoli prav tako pomembna. 

Verjamem, da je težko nekako krmariti med šolo in vsemi drugimi dejavnostmi in da imaš ob tem občutek, da je vsega preveč. Težko je usklajevati šolo in šport, obenem pa imeti še odličen uspeh. 

Za vsakega od nas je pomembno, da poleg obveznosti, kot je pri tebi šola, počnemo še kaj, v čemer uživamo, se sprostimo in kar nas napolni z lepimi občutki. 

Kot razumem je zate to vključenost v odbojko in mogoče je tvoj cilj celo uspeti kot vrhunska športnica. Šola in šport skupaj lahko prineseta veliko pozitivnega, vendar od posameznika tudi veliko zahtevata, tako da gre za hojo po zelo težki poti. 

Da boš lahko uspešna na obeh področjih, je pomembna dobra organiziranost ter maksimalno izkoriščen čas. Ker je to zelo naporno, pride do občutka, da je vsega preveč in brez dvoma je to izjemno težko početi večji del leta. 

Šola in šport skupaj lahko prineseta veliko pozitivnega, vendar od posameznika tudi veliko zahtevata.

Menim, da je pomembno, da ohraniš šport, obenem pa si občasno, če je to mogoče, vzameš tudi čas za počitek, predvsem, ko boš imela občutek, da ne zmoreš vsega. 

Mislim, da bi bila odločitev o prenehanju treniranja neprava in ne bi bila tvoja odločitev, temveč odločitev tvojih staršev. Takšna odločitev največkrat ne prinese pravih rezultatov. 

Ko nekomu odvzamemo nekaj, kar rad počne in je pomemben del njegovega življenja, potem mu vzamemo veselje, kar pa se potem kaže na različnih področjih, tudi v šoli.

Zato se prav lahko zgodi, da opustitev treningov ne prinese boljših rezultatov v šoli, temveč ravno obratno. Če si zadovoljna tudi z malo nižjimi ocenami namesto samih petic in na tak način ohraniš nekaj, kar ti je v veselje, potem menim, da je to prava odločitev. 

Predvsem pa je pomembno, da je to tvoja odločitev. To pa pomeni tudi, da boš delovala odgovorno do sebe in v kolikor boš ugotovila, da tega vsega ne zmoreš več, potem je mogoče čas, da si to priznaš, ter si daš dovoljenje, v smislu, da zmanjšaš obseg treningov in se posvetiš tistemu, kar misliš, da je v tistem trenutku bolj pomembno. 

Želim ti veliko vztrajnosti in zaupanja vase, predvsem pa, da boš uspela svoje izkušnje in spoznanja, pridobljena v športu, prenesti tudi na druga področja, kot je šola. 


Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Spremljajte Najst tudi na Facebooku.

Nalaganje
Nazaj na vrh