Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Socialno delo se ne sme izčrpati z aktivizmom«

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 26. 04. 2012 / 04:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Socialno delo se ne sme izčrpati z aktivizmom«

Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco dejal, da v skrbi za trpeče ne smemo delovati zgolj socialno, pač pa tudi duhovno.

Družbena angažiranost kristjanov se po besedah papeža Benedikta XVI. ne sme izčrpati zgolj v nekakšnem aktivizmu. Skrb za trpeče 'ni le socialna, pač pa predvsem tudi duhovna dejavnost', je papež dejal v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Temelj za človekoljubno dejavnost mora biti torej duhovnost z vsakodnevno molitvijo. V nasprotnem primeru gre zgolj za 'aktivizem', ki ljudi pusti neizpolnjene, je poudaril Benedikt XVI. Pretirana zaposlenost in mrzlično življenje pogosto vodita k 'zakrnelosti srca'.

Sveti oče je obenem poudaril velik pomen človekoljubnega dela v Cerkvi vse od njenih začetkov. Že prve krščanske skupnosti v Jeruzalemu so po zapovedi ljubezni do bližnjega izbrale sedem mož 'dobrega slovesa', ki so skrbeli za obubožane in trpeče. Dvanajst apostolov pa je skrbelo za oznanjevanje Božje besede. Vse to kaže na prednostno mesto molitve in Božje besede, ki nato proizvaja tudi pastoralno delovanje, povsem jasno pa je, da kristjani 'najprej potrebujejo Boga'. Benedikt XVI. je zbranim vernikom priporočil, naj pred začetkom sleherne dejavnosti v kratki molitvi Boga prosijo za spremstvo.

O včerajšnji tematiki je sveti oče sicer izčrpno pisal leta 2006 v svoji okrožnici 'Deus caritas est'. V lanskem letu je na podoben način nagovoril udeležence kongresa krovne organizacije Karitas.

Med včerajšnjo avdienco pa je Benedikt XVI. pozval tudi vse udeležence v prometu, naj skrbijo za varnost na cestah. Med zbranimi verniki je posebej nagovoril družine žrtev prometnih nesreč in zagotovil svoje molitve za vse, ki so v prometnih nesrečah izgubili svoje življenje.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh