Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Socialno ogroženemu posamezniku 200 evrov dodatka, gospodarstvu na pomoč s sofinanciranjem stroškov energije [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 08. 2022 / 16:59
Oznake: Slovenija, Ukrepi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Socialno ogroženemu posamezniku 200 evrov dodatka, gospodarstvu na pomoč s sofinanciranjem stroškov energije [VIDEO]
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Socialno ogroženemu posamezniku 200 evrov dodatka, gospodarstvu na pomoč s sofinanciranjem stroškov energije [VIDEO]

Vlada je na današnji seji sprejela dva paketa ukrepov pomoči v boju proti draginji. Prvi je namenjen najbolj ogroženim gospodinjstvom in invalidom, ki bodo prejeli enkratna denarna izplačila. Drugi paket pomoči pa bo namenjen podjetjem, in sicer za sofinanciranje stroškov električne energije in zemeljskega plina.

Nabor ukrepov prvega paketa pomoči so pripravili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister Luka Mesec.

Posamezniku, ki je socialno ogrožen, 200 evrov dodatka

Kot je pojasnil minister, so socialno ogrožena gospodinjstva tista, v katerih živijo upravičenci do denarnosocialne pomoči in varstvenih dodatkov. Takšnih gospodinjstev je po besedah Mesca v Sloveniji 63 tisoč. Če v takšnem gospodinjstvu živi samska oseba, bo upravičena do 200 evrov dodatka. Če v družini živita dva socialno ogrožena člana in sta oba brezposelna, bosta prejela 314 evrov, če imata otroka, bosta poleg 314 evrov za otroka prejela še 118 evrov pomoči oziroma polovico tega, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.

Dodatek tudi za invalide

Drug sklop pomoči je namenjen invalidom. »Tukaj naslavljamo najbolj ogrožene invalide in sicer so to invalidi, ki so upravičeni do invalidnega nadomestila,« je povedal minister in dodal, da je teh skupaj 7400, vsak od njih pa bo prejel po 200 evrov. V primeru, da invalid živi tudi v socialno ogroženem gospodinjstvu, bo prejel dodatke, ki mu pripadajo kot članu socialno ogroženega gospodinjstva in pa hkrati to 200 evrsko invalidsko nadomestilo.

Dodatki bodo izplačani na enak način, kot so izplačane socialne pomoči, ob tem pa ne bo zamejeno, na kakšen način lahko gospodinjstva denar porabijo.

Razdeljevanje pomoči od 1. novembra do 31. marca

»Pomembno je, da bomo tekom razdeljevanja pomoči – to bo od 1. novembra do 31. marca – v sisteme socialne varnosti povabili vse tiste, ki so do socialnih pomoči upravičeni, pa jih ne prejemajo, ker jih ni v sistemu,« je dejal Mesec.

Za izplačila enkratnih dodatkov ogroženim gospodinjstvom in invalidom bo po ocenah ministrstva namenjenih 41 milijonov evrov pomoči, od tega 27 milijonov v letošnjem letu in 14 milijonov v naslednjem.


Gospodarstvu 40 milijonov evrov

»Podatki Svetovne banke kažejo na več kot 50-odstotni porast cen energije v letu 2022,« pa je na novinarski konferenci izpostavil gospodarski minister Matjaž Han. Zato je vlada danes potrdila tudi predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. V ta namen bo država zagotovila 40 milijonov evrov. Država bo podjetjem pomagala s sofinanciranjem 30 odstotkov stroškov električne energije in zemeljskega plina v letu 2022, če so cene energije zrasle za dvakratnik v povprečju enega leta, je pojasnil Han.

Tudi anketa med podjetji kaže na to, da ima energetska kriza že velike posledice na slovensko gospodarstvo, saj rast cen energentov vpliva na upad dobička, zmanjševanje konkurenčnosti in zvišanje cen. (Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo)

Kdo so upravičenci do pomoči?

Upravičenci do pomoči po predlogu zakona so pravne ali fizične osebe, ki so opravljanje gospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji registrirale do 1. decembra 2021.

Predlog zakona predvideva tri vrste pomoči. Prva je enostavna pomoč in lahko znaša do 500.000 evrov in do 30 odstotkov upravičenih stroškov.

Druga je posebna pomoč in je omejena na 2.000.000 evrov na posameznega upravičenca in do 30 odstotkov upravičenih stroškov.

Tretja vrsta pomoči pa je namenjena energetsko intenzivnim podjetjem, kjer bo znesek pomoči prav tako omejen na 2.000.000 evrov, a bodo podjetja ob dokazovanju izgube iz poslovanja lahko zaprosila za povračila do 70 odstotkov upravičenih stroškov.

Vlada bo zagotovila 20 milijonov evrov za izplačila do konca decembra in 20 milijonov evrov za plačila marca 2023.

Pomoč tudi v letu 2023

Minister Han ocenjuje, da »gre za ukrep, ki podjetjem v letošnjem letu pomaga ublažiti učinke cenovnih šokov.« Obenem dodaja, da zakon predvideva nadaljevanje pomoči tudi v letu 2023, če bo Evropska komisija to omogočila s podaljšanjem začasnega kriznega okvira.

Nalaganje
Nazaj na vrh