Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodelavci ŽK Preska romali k Lepi Mariji na Staro goro nad Čedadom [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 09. 2022 / 13:02
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodelavci ŽK Preska romali k Lepi Mariji na Staro goro nad Čedadom [FOTO]
Romanja se je udeležilo 48 župljanov. FOTO: Tatjana Splichal

Sodelavci ŽK Preska romali k Lepi Mariji na Staro goro nad Čedadom [FOTO]

Župnijska karitas Preska vsako leto organizira romanje za sodelavce Karitas in starejše. Po predlanski odpovedi zaradi epidemije so romarji lani obiskali Kras, letos pa so se odpravili po dolini Idrijce in ob reki Nadiži do Lepe Marije na Stari gori nad Čedadom.

Predsednik ŽK Preska Miroslav Mozetič in vodič Jože Kurinčič. FOTO: Tatjana Splichal

K tamkajšnji Lepi Mariji je poromalo 48 romarjev. Organizator je bil predsednik ŽK Preska mag. Miroslav Mozetič, duhovni vodja je bil – v odsotnosti domačega župnika Jureta Koželja, ki letos izjemoma zaradi obveznosti pri poroki ni mogel zraven – Rafko Valenčič, vodič po poti pa je bil upokojeni profesor Jože Kurinčič, ki tiste konce dobro pozna.

Med romarji sta bila tudi zlatoporočenca. FOTO: Tatjana Splichal

Ena najlepših Marijinih upodobitev daleč naokoli

Kip Marije na glavnem oltarju znane cerkve na Stari gori nad Čedadom, ki je tudi priljubljena romarska pot, sodi med najlepše Marijine upodobitve daleč naokoli, slovenski romarji pa mu pravijo Lepa Marija ali Živa Marija.

Mašo je daroval Rafko Valenčič. FOTO: Tatjana Splichal

Dovolj duhovne hrane

»Celotno romanje mi je bilo všeč. Najprej smo se ustavili v zelo lepi cerkvi v Idriji, kjer nas je sprejel župnik Marko Rijavec, nadaljevali smo v Špeter in na Staro goro, kjer smo imeli tudi svojo mašo, ki jo je daroval Rafko Valenčič. Tudi drugi romarji so spotoma povedali, da so bili zelo zadovoljni, zlasti z razlago poti,« je strnila vtise tajnica ŽK Preska Martina Turk in še dodala, da kosila na poti niso imeli, vsak je imel s seboj sendvič, »smo pa imeli dovolj duhovne hrane«.

Dobro vzdušje med romarji. FOTO: Tatjana Splichal

Dejavna Župnija karitas Preska

Sodelavci Župnijske karitas Preska se sicer redno srečujejo enkrat mesečno oziroma, po potrebi, ob izrednih zadevah; delitev hrane imajo na šest tednov. Med letom pripravijo nekaj odmevnih dogodkov, kot je bilo junija dobro sprejeto srečanje za starejše ob nedelji starih staršev.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji.

Nalaganje
Nazaj na vrh