Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodelovanje paraplegikov in čebelarjev

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 08. 2021 / 08:36
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodelovanje paraplegikov in čebelarjev
Veleposlaništvo RS v Pragi je dogodek organiziralo v okviru letošnje obeležitve Svetovnega dneva čebel. FOTO: Čebelarska zveza Slovenije

Sodelovanje paraplegikov in čebelarjev

Na pobudo Veleposlaništva RS v Pragi je v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Zvezo paraplegikov Slovenije ter MO Murska Sobota, kjer stoji prvi učni čebelnjak za invalide, v Brnu, v centru Kociánka, potekala predstavitev edinstvenega projekta – posebnega panja, ki je prilagojen in dostopen čebelarjem na invalidskih vozičkih ter opremljen z vsemi osnovnimi orodji za sodobno čebelarjenje.

Nakladni panj, prilagojen za paraplegike je slovenska inovacija, ki jo izven meja Slovenije prvič preizkušajo prav na Češkem.

Prenos slovenske prakse čebelarjenja na Češko 

Čebelnjak, prilagojen za delo invalidov na vozičkih, je organizaciji ParaCENTRUM Phoenix podarila Čebelarska zveza Slovenije, veleposlaništvo pa je zagotovilo prevod čebelarskega priročnika za invalide iz slovenščine v češčino in pripravilo prve tiskane izvode. »Slovenski paraplegiki in čebelarji so češke partnerje povabili, da jih obiščejo v Sloveniji, kjer bodo za njih pripravili praktični prikaz čebelarjenja invalidov. Češka stran je izrazila interes tudi za strokovno sodelovanje in izmenjave na področju poučevanja čebelarstva in čebelarjenja za invalide v srednjih šolah,« so ob tem sporočili s Čebelarske zveze Slovenije. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Poslanske zbornice Parlamenta Češke republike, Radek Vondráček.

Svetovni dan čebel je namenjen širjenju zavesti o pomenu čebel za okolje, biotski raznovrstnosti in prehranski varnosti. FOTO: Tatjana Splichal

Slovenija z bogato tradicijo čebelarjenja

Slovenija ima dolgo in bogato čebelarsko tradicijo. Prav na predlog Čebelarske zveze Slovenije je slovenska vlada uspešno izvedla projekt razglasitve svetovnega dneva čebel s strani Organizacije združenih narodov, ki ga praznujemo 20. maja - na rojstni dan Antona Janše, znanega slovenskega čebelarja.

Nalaganje
Nazaj na vrh