Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodniška stavka

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 10. 01. 2024 / 08:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2024 / 15:50
Sodniška stavka
Avtor komentarja je dr. Stane Granda. FOTO: Ivo Žajdela

Sodniška stavka

Življenje je nepredvidljivo v slabem in dobrem. Doživimo marsikaj, česar nismo pričakovali in še manj verjeli, da je mogoče. Tako je s stavko sodnikov in tožilcev. Ker so sodniki ena izmed vej oblasti (poleg zakonodajne in izvršne), imamo občutek prepira v vrhu države. Zaostrila ga je njihova zahteva po odstopu predsednika vlade in ministrice za pravosodje. 

Verjetno bo to prišlo v anale ne samo slovenske zgodovine. Glede na dejstvo, kako so mnogi izmed njih ustrežljivi do dela politikov, spomnimo se samo Jankovića, ki ga sodna palica nikoli ne udari, je vse skupaj nelogično. To dojemamo kot poniževanje, prezir in zaničevanje sodstva.

O utemeljenosti zahteve po višjih plačah ne dvomimo. Bolj kot sklicevanje na sodbe ustavnega sodišča, ki jih okoli 20 ni uresničenih, pa se zato niso razburjali. Čeprav načelno s poštenim in pravičnim sodstvom država stoji ali pade, tega slovenska zgodovina ne potrjuje. Eden največjih slovenskih problemov ostaja neizpeljana družbena tranzicija. Večina, ki je imela opravka z njim, ima še svoje (žalostne) izkušnje. Očitno je to usoda poklica. Kot sodne zmote. Med Slovenci je zlasti odmeval mariborski primer Bratuša v začetku 20. stoletja, ki je bil obsojen uboja, razkosanja in zaužitve hčere, ki se je po nekaj letih živa in zdrava pojavila v Novem mestu. K sreči cesar ni dovolil izvršiti smrtne kaz...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh