Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šola kot prostor dialoga med vero, znanostjo in umetnostjo

Objava: 08. 05. 2013 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šola kot prostor dialoga med vero, znanostjo in umetnostjo

V Zavodu sv. Stanislava ob koncu tedna v sklopu praznovanja 20. obletnice ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije prirejajo mednarodni simpozij, na katerem bo s prispevki in z diskusijo sodelovalo več kot 40 profesorjev, učiteljev in umetnikov iz Slovenije in tujine.

V sklopu praznovanja 20. obletnice ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije Zavod sv. Stanislava vljudno vabi na mednarodni simpozij, ki ga v zavodu prirejajo od 9. do 12. maja 2013. Več kot 40 profesorjev, učiteljev in umetnikov iz Slovenije in tujine bo sodelovalo s prispevki in z diskusijo, ki bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, kakšna je interakcija med vero, znanostjo in umetnostjo danes in kakšna je pri tem vloga katoliških šol.

Ta temeljna področja človekovega iskanja resnice in smisla življenja niso v medsebojnem konfliktu, ampak vsako na svoj način vodi človeka k odgovorom na temeljna vprašanja. Zgodovina evropske misli, predvsem od novega veka dalje, je polna konfliktov predvsem med vero in znanostjo. Na simpoziju bodo izpostavili ozadje teh napetosti in opozorili na sedanja dialoška prizadevanja pri iskanju celostne resnice. Pri tem nikakor ne gre za podrejanje enega področja drugemu ali za zlivanje oz. nekritično prepletanje teh področij. Vsako področje iskanja resnice in smisla ima svojo avtonomijo, svojo lastno metodo, svojo pot do iskanja resnice, vendar se te različne poti med seboj ne izključujejo, ne izničujejo, ampak dopolnjujejo in druga drugo bogatijo.

Katoliška šola je še na poseben način poklicana, da je prostor dialoga med vero, znanostjo in umetnostjo. S simpozijem želijo prireditelji prikazati svoje dosedanje izkušnje pri povezovanju teh področij v šoli, pri čemer bodo dragocena predvsem osebna pričevanja in podelitev izkušenj s strani učiteljev in nekdanjih dijakov. Vabljeni gostje so ugledni predstavniki slovenske javnosti: teologi, znanstveniki in umetniki. Med drugim bodo nastopili:

- g. nadškof dr. Anton Stres,
- g. škof dr. Anton Jamnik,
- dr. Jože Trontelj,
- dr. Edvard Kobal
(predsednik Slovenske znanstene fundacije),
- dr. France Cvelbar,
- dr. Branko Klun,
- Gregor Čušin,
- Milada Kalezić,
- dr. Brane Senegačnik,
- dr. Igor Škamperle,
- Robert Dolinar in drugi.

V želji, da bi tematiko osvetlili tudi z mednarodnega vidika, so prireditelji na simpozij povabili prijatelje s partnerskih šol po Evropi, ki bodo podelili svoje znanje in izkušnje pri podajanju teh vsebin na njihovih šolah. Simpozija se bo udeležil tudi član etične komisije pri EU dr. Günter Virt ter še nekateri raziskovalci in prijatelji s partnerskih šol.

Simpozij bo spremljalo nekaj kulturnih dogodkov, med katerimi velja omeniti jubilejni 20. koncert zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava, ki bo 12. maja ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Pred tem bo na Kongresnem trgu v Ljubljani med 16.30 in 17.30 avtorski recital dijaške poezije.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh