Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Somalija: podhranjenih skoraj dva milijona otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 03. 2023 / 09:25
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2023 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Somalija: podhranjenih skoraj dva milijona otrok
V Somaliji več kot 1,8 milijona deklic in dečkov, mlajših od pet let, trpi zaradi akutne podhranjenosti. FOTO: Vatican Media

Somalija: podhranjenih skoraj dva milijona otrok

V Somaliji skoraj dva milijona otrok trpi zaradi hude podhranjenosti, ki je posledica najhujše suše v zadnjih štiridesetih letih, zato človekoljubna organizacija »Save the Children« poziva k nujnim mednarodnim sredstvom za zagotavljanje življenjsko pomembne pomoči tej afriški državi.

Po navedbah omenjene organizacije Somalijo zaradi uničujoče suše že dlje časa pesti huda lakota, zato več kot 1,8 milijona deklic in dečkov, mlajših od pet let, trpi zaradi akutne podhranjenosti, poroča spletni portal Vatican News.

Država se sooča z najhujšo sušo v zadnjih štiridesetih letih, saj je količina padavin pod povprečjem, kar še naprej zmanjšuje pridelavo hrane. Zato humanitarno pomoč potrebuje najmanj 6,5 milijona ljudi ali skoraj 40 odstotkov prebivalstva.

Po nekaterih ocenah bo humanitarno pomoč potrebovalo skoraj 40 odstotkov celotnega prebivalstva Somalije.

Združeni narodi so že lansko leto opozorili na grozečo lakoto v Somaliji zaradi najhujše suše v zadnjih 40 letih, saj tam že šesta zaporedna sezona padavin pod povprečjem še naprej zmanjšuje pridelavo hrane in močno niža prihodke gospodinjstev.

Po nekaterih ocenah bo humanitarno pomoč potrebovalo skoraj 40 odstotkov celotnega prebivalstva Somalije.

Otroci trpijo zaradi hude podhranjenosti

Kriza najbolj prizadene majhne otroke, saj je v povprečju eden od treh otrok močno podhranjen. Po podatkih človekoljubne organizacije »Save the Children« je prizadetih približno 480.000 otrok, vsak dan pa se povečuje tveganje, da jih bo umrlo še več.

Organizacija »Save the Children« v odzivu na krizo poziva mednarodno skupnost k povečanju sredstev za zagotavljanje pomoči, ki rešuje življenja, vključno z zagotavljanjem vode, oskrbo podhranjenih otrok, podporo izobraževalnih sistemov, zdravstvenih ustanov in materialno podporo najranljivejšim.

Potreben je globalni odziv, da bi zadostili nujnim humanitarnim potrebam in uvedli trajne rešitve za prehransko krizo.

»Čeprav so humanitarna prizadevanja doslej preprečila morebitno lakoto, je število lačnih in podhranjenih otrok po vsej državi še vedno zaskrbljujoče,« je dejal Mohamud Mohamed Hassan, direktor organizacije »Save the Children« v Somaliji: »Še vedno je potreben globalni odziv, da bi zadostili nujnim humanitarnim potrebam in uvedli trajne rešitve za prehransko krizo.«

Hassan je še dodal: »Skrbi nas, da povečanje števila otrok z akutno podhranjenostjo sovpada z zmanjšanjem humanitarnih sredstev za Somalijo, in opozarjamo na smrtonosne posledice, če bodo sredstva ukinjena.«

Nalaganje
Nazaj na vrh