Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Soočenje stališč o financiranju in obdavčitvi Katoliške cerkve

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2022 / 23:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Soočenje stališč o financiranju in obdavčitvi Katoliške cerkve
Tadej Ložar: Ljudje smo precej občutljivi glede denarja, posebno ko gre za »cerkveni denar«. Ravno zaradi te občutljivosti je vprašanje cerkvenih financ pogostokrat kamen spotike in predmet manipulacije. FOTO: Tatjana Splichal

Soočenje stališč o financiranju in obdavčitvi Katoliške cerkve

Menjava oblasti je na površje vročih (ideoloških) tem ponovno izbezala že tolikokrat pregreto razpravo o financiranju in obdavčitvi Katoliške cerkve v Sloveniji.

»Katoličani v RS pričakujemo, da bomo upoštevani kot enakovredni člani te družbe.« Na te besede novega predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK), novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta, v pogovoru za Radio Ognjišče se je na družbenem omrežju odzval Mladi forum Socialnih demokratov (SD) s kratko objavo: »Seveda boste. Zato pa vas bomo temu primerno tudi obdavčili.«

Pozneje so v podmladku ene od treh koalicijskih strank zapisali še: »Predlagamo prekinitev financiranja verskih skupnosti iz proračuna Republike Slovenije ter izenačitev obdavčitve verskih skupnosti z vsemi ostalimi pravnimi osebami, ki opravljajo gospodarsko dejavnost v RS. Financiranje verskih skupnosti naj se uredi po enakem modelu, kot velja v Zvezni republiki Nemčiji.«

Pobuda Mladega foruma je pot v javnost našla istočasno s spletno peticijo za dosledno upoštevanje 7. člena ustave Republike Slovenije in le nekaj dni po tem, ko je Katoliški cerkvi tudi nova predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) zažugala, da gre lahko Katoliška cerkev v javnem diskurzu le do določene meje, in se pri tem prav tako sklicevala na 7. člen ustave.

Za dodatna pojasnila glede javno oznanjene pobude o prekinitvi financiranja verskih skupnosti pri nas iz državnega proračuna smo prosili predsednika Mladega foruma SD Luko Gorška. Kako razume tokratno pobudo, pa smo povprašali tudi Tadeja Ložarja, kaplana na Igu in enega najbolj dejavnih slovenskih duhovnikov na družbenih omrežjih, ki mora zato tam tudi nemalokrat pojasnjevati stališče Katoliške cerkve glede perečega vprašanja plačevanja davkov in financiranja Katoliške cerkve.

Luka Goršek, predsednik Mladega foruma SD. FOTO: FB Luka Goršek

LUKA GORŠEK, predsednik Mladega foruma SD

Je zapisano v tvitu stališče Mladega foruma SD ali splošno stališče stranke SD? Ali vodstvo stranke to stališče podpira? 

Mladi forum SD je samostojna in avtonomna organizacija v strukturi stranke Socialnih demokratov. Okvirna ideja je stališče Mladega foruma, v katerem bomo v prihodnje odpirali odprte diskusije glede načina, kako vernikom omogočiti transparenten vpogled v financiranje samih verskih subjektov, in same načine, kako je to možno izvesti. V zaključni fazi, ko se bo ideja pretvorila v zakonski predlog, pa bomo podporo iskali tudi pri matični stranki in ostalih koalicijskih partnericah.

Ste s tem stališčem/predlogom pred podpisom koalicijske pogodbe seznanili tudi oba koalicijska partnerja in ali se predlog že kako zrcali v koalicijski pogodbi? 

Naša vizija glede obdavčitve verskih subjektov je javno znana, zato sklepamo, da sta bila tudi koalicijska partnerja s tem predhodno seznanjena.

Zagovarjamo idejo, da je nujno potrebno vernikom omogočiti transparentno financiranje vere, ki jo želijo, poudarjamo pa, da si tudi verniki zaslužijo vpogled v pritok IN odtok financ v posamezne verske institucije. (Luka Goršek)

Lahko konkretno odgovorite, pri katerih davkih je Katoliška cerkev v Sloveniji izjema in jih ne plačuje?

Cerkev oz. tudi ostali verski subjekti so pomanjkljivo obdavčeni pri prejemkih duhovnikov in samem premoženju te institucije, nekateri objekti v lasti Cerkve pa so označeni s statusom kulturnega spomenika, kar pomeni, da niso obremenjeni s plačilom davka. Pri določenih nepremičninah je smiselna revizija, ali je ta status tudi smiseln.

Ali vse zapisano v tvitu velja le za Katoliško cerkev ali za vse verske skupnosti v Sloveniji?

Zagovarjamo seveda dodatno oziroma popolno obdavčitev VSEH verskih subjektov.

Pomembno: sami zagovarjamo idejo, da je nujno potrebno vernikom omogočiti transparentno financiranje vere, ki jo želijo, poudarjamo pa, da si tudi verniki zaslužijo vpogled v pritok IN odtok financ v posamezne verske institucije. Potrebno je zaščititi tudi interes vernikov, ne samo institucij.


Tadej Ložar, kaplan na Igu. FOTO: Tatjana Splichal

TADEJ LOŽAR, kaplan na Igu

Koliko je resnice v obeh objavah na Twitterju Mladega foruma SD glede financiranja Katoliške cerkve v Sloveniji? 

Ljudje smo precej občutljivi glede denarja, posebno ko gre za »cerkveni denar«. Ravno zaradi te občutljivosti je vprašanje cerkvenih financ pogostokrat kamen spotike in predmet manipulacije. Trditve podmladka SD temeljijo na delnih resnicah, ki so orodje za njihovo ideološko utrjevanje na levem političnem polu. Mladi forum SD se je že večkrat izkazal kot levo krilo stranke, ki je svoja stališča in ideje podajal na način, ki nedvomno zbudi pozornost. Sam njihovo potezo ocenjujem le kot provokacijo, kot obujanje kulturnega boja. Vprašanje, ki se mi ob tem postavlja, je: ali so njihovi predlogi uresničljivi? Glede na prisotnost stranke SD v različnih vladah bi takšne ideje gotovo že uresničili, a se to do sedaj še ni zgodilo. Vendar bi rad ostal kljub temu previden, saj zmagovalci zadnjih parlamentarnih volitev niti ne skrivajo svoje »pijanosti od zmage«, v tem zanosu prihajajo na plano malo bolj radikalne ideje, ki ob močno prisotni slovenski verziji antiklerikalizma vedno padejo na plodna tla.

Lahko konkretno odgovorite Mlademu forumu: katere davke Katoliška cerkev v Sloveniji plačuje in ali je pri katerem davku izjema? 

S tem vprašanjem se moram redno ukvarjati na družbenih omrežjih, saj nam domnevno neplačane davke oziroma privilegiranost na davčnem področju vedno znova očitajo. Vedno pa povem, da plačujemo vse dajatve iz naslova pridobitnih dejavnosti. V to pa ne spadajo prostovoljni darovi vernikov v obliki nabirk ali pa prostovoljnega daru za mašni namen. Ta trenutno znaša 20 evrov in je zajamčen dnevni dohodek duhovnika pri nas. Tukaj imam pobudo za tiskovni urad Slovenske škofovske konference (SŠK). Predlagam objavo kakšnega prispevka, ki bi poleg informacije o davkih podajal tudi splošne informacije o naših dohodkih. Potrebujemo dovolj dostopnega gradiva, da ga posredujemo širši javnosti, posebno prek družbenih omrežij, drugače smo podvrženi takšnim ali drugačnim poskusom manipulacij z neresničnimi ali polresničnimi trditvami.

Ta evforija je na površje naplavila tudi željo po revanšizmu zoper vse, kar naj bi bilo povezano s prejšnjo vlado. Sem spada tudi zmotno prepričanje, da je prejšnja vlada privilegirala RKC. (Tadej Ložar)

Ta čas je odprta tudi peticija »za dosledno upoštevanje 7. člena ustave«, ki prav tako med temeljnimi točkami izpostavlja konec državnega financiranja plač uslužbencev RKC in spoštovanje davčne zakonodaje ter da naj RKC financirajo njeni deklarirani verniki. Gre po vašem za orkestriran pritisk na Katoliško cerkev?

Ogledal sem si to peticijo. Peticija je sama po sebi dokaz, da celotna razprava o »cerkvenem denarju« ne temelji na kakšnih razumnih argumentih, ampak zgolj na čustvih, na antipatijah do Cerkve. Posebno se to kaže v trditvah, da je treba »Cerkev omejiti, ker nas drugače čaka Poljska in Hrvaška«. Ta trditev kaže na nepoznavanje družbene realnosti, saj je politična in kulturna stvarnost drugačna kot na Hrvaškem in Poljskem. Sam pa to peticijo vidim kot posledico evforije ob volilnih rezultatih. Ta evforija je na površje naplavila tudi željo po revanšizmu zoper vse, kar naj bi bilo povezano s prejšnjo vlado. Sem spada tudi zmotno prepričanje, da je prejšnja vlada privilegirala RKC.

Čutite, da postaja po menjavi oblasti Katoliška cerkev v Sloveniji ena glavnih kosti za glodanje koalicijskih strank? Bo RKC po vašem med glavnimi »razrednimi sovražniki« nove vlade?

Prepričan sam, da bo RKC glavna tema takrat, ko bo pred vlado kaj neugodnega in bodo potrebovali »kost«, s katero bodo skušali preusmeriti pozornost javnosti. Že sedaj se po nekaterih izjavah kaže, da je po njihovo najboljša tista verzija katoličana, ki si ne upa povedati svojega mnenja in hitro skloni glavo. Duhovniki bomo prikazani kot glavni agitatorji aktualne parlamentarne opozicije, zato se bodo verjetno ponovili pozivi, naj se nadzirajo naši nedeljski nagovori. Ostanimo pozorni na dogajanje okoli nas, dobro poslušajmo, kaj nam govorijo, kaj prikazujejo, kaj pišejo. O vsem tem razmišljajmo in presojajmo v luči evangelija ter nauka Cerkve. Predvsem molimo za našo zdravo pamet ter trdno in stanovitno vero.

Kupi v trgovini

Razprodano
Cerkev in država
Filozofija in esejistika
5,41€
Nalaganje
Nazaj na vrh