Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sožalje svetega očeta ob železniški tragediji v Indiji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 06. 2023 / 10:20
Oznake: Nesreča, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2023 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sožalje svetega očeta ob železniški tragediji v Indiji
V železniški tragediji v Indiji je življenje izgubilo vsaj 288 ljudi. FOTO: Vatican Media

Sožalje svetega očeta ob železniški tragediji v Indiji

Po največji železniški tragediji po prelomu tisočletja, ki je v indijski zvezni državi Odisha terjala življenja vsaj 288 ljudi, okrog 1000 pa je ranjenih, se je oglasil tudi papež Frančišek in izrazil iskreno sožalje in obljubil molitev za vse vpletene v nesrečo.

Telegram v papeževem imenu je apostolskemu nunciju v Indiji, nadškofu Leopoldu Girelliju, poslal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Sveti oče je, kot je zapisal, »globoko užaloščen ob novici o ogromni izgubi življenj« v trčenju treh vlakov, hkrati pa je vsem, ki jih je tragedija prizadela, zagotovil svojo duhovno bližino.

Molitev za poškodovane in za reševalce

Duše pokojnih je Frančišek izročil »ljubečemu usmiljenju Vsemogočnega« in poslal »iskreno sožalje vsem, ki objokujejo njihovo izgubo«. Sveti oče je svoje sporočilo sklenil z molitvijo »za številne poškodovane in za vse napore in prizadevanja reševalnega osebja«, pri čemer je na vse klical »božji dar poguma in tolažbe«.

Končana reševalna akcija

V Indiji so sicer včeraj popoldne končali reševanje ujetih v razbitinah vlakov blizu mesta Balasore, kjer je v petek iztirilo 10 do 12 vagonov potniškega vlaka, nekaj razbitin pa je padlo še na sosednjo progo, vanje pa je trčil drugi potniški vlak, pri čemer so iztirili trije njegovi vagoni. Nekaj iztirjenih potniških vagonov je trčilo še v stoječ tovorni vlak.

Premier napovedal ostre sankcije

»Vsa trupla in poškodovane potnike smo umaknili s kraja nesreče,« je včeraj popoldne pojasnil koordinator reševalne akcije, v kateri je sodelovalo več kot 200 reševalnih vozil in več sto zdravnikov, medicinskih sester in reševalcev, je poročala STA. Kraj tragedije je obiskal indijski premier Narendra Modi in napovedal ostre sankcije zoper odgovorne.

Identificirali vzrok in odgovorne

Danes je indijski minister za železnice Ashwini Vaishnaw sporočil, da so identificirali vzrok in odgovorne za nesrečo. Podrobnosti ni navedel, češ da »to ne bi bilo primerno« pred objavo končnega poročila o preiskavi, je pa namignil, da je vzrok nesreče povezan s »spremembo« na elektronskih signalno-varnostnih napravah: »Kdo je to storilo in kako se je to zgodilo, bo znano po preiskavi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh