Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španec Ocariz novi prelat Opus Dei

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 01. 2017 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Španec Ocariz novi prelat Opus Dei

Španec Ocariz novi prelat Opus Dei

V Rimu potrjen tretji naslednik sv. Josemarie Escrivaja.

Papež Frančišek je včeraj potrdil izvolitev msgr. Fernanda Ocariza Brańe za novega prelata Opus Dei. Msgr. Ocariz je tretji naslednik sv. Josemarie Escrivaja na čelu osebne prelature. Njegova izvolitev 23. januarja letos ni bila nepričakovana, saj je bil pomočnik svojega predhodnika, škofa Javierja Echevarríe, in s tem njegov »logični« naslednik. Škof Echevarría je umrl 12. decembra lani v starosti 84 let.



Msgr. Ocariz se je rodil leta 1944 v Parizu, v španski družini, ki je bila iz domovine izgnana med špansko državljansko vojno v tridesetih letih prejšnjega stoletja, in je najmlajši izmed osmih otrok. Odraščal je v Madridu. Na univerzi v Barceloni je študiral fizikalne vede, leta 1969 pa je opravil licenciat iz teologije na Papeški lateranski univerzi. Leta 1971 je prejel duhovniško posvečenje in na univerzi v Navarri opravil doktorat iz teologije. V prvih letih duhovništva se je veliko ukvarjal z mladinsko in študentsko pastoralo.

Msgr. Ocariz je bil med ustanovnimi člani Papeške univerze Svetega križa, poleg tega pa je deloval kot svetovalec v številnih vatikanskih dikasterijih. Napisal je več knjig o teologiji in filozofiji.

Od leta 1994 je bil Španec generalni vikar osebne prelature Opus Dei, leta 2014 pa je bil imenovan za pomožnega vikarja. Zadnjih dvaindvajset let je nekdanjega prelata, škofa Echevarrío, spremljal na pastoralnih obiskih v več kot 70 državah. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je kot študent teologije v Rimu živel pri ustanovitelju Opus Dei, sv. Josemariji Escrivaju. Od mladih nog je rad igral tenis, ki mu še danes predstavlja eno ljubših oblik preživljanja prostega časa.

Volilni proces se je začel 21. januarja s plenarnim zasedanjem ženskega sveta prelature. Sudelujoči so prispevali ime duhovnika, ki bi bil po njihovem mnenju najprimernejši za položaj prelata, predloge so posredovali kongresu, katerega člani pa so glasovali glede na dane predloge. Volilni kongres je sledil 23. januarja in izid je kmalu pokazal, da bo vlogo novega prelata prevzel msgr. Ocariz.

Potem ko je bila izvolitev potrjena tudi v Vatikanu, bo msgr. Ocariz v naslednjih dneh članom kongresa predstavil predloge za svoje vikarje in druge člane sveta, ki mu bodo v pomoč med osemletnim mandatom.

Osebno prelaturo Opus Dei je leta 1928 ustanovil sv. Josemaria Escriva, njena duhovnost pa poudarja, da lahko vsakdo doseže svetost. Člane prelature učijo, naj svoje delo in vsakodnevne dejavnosti uporabljajo kot način srečevanja z Bogom.

Vir: CNA / Aleteia / Kathpress
Foto: Aleteia / splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh