Zapri
Iskanje

Španija ne bo prepovedala splava

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 09. 2014 / 08:12
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Španija ne bo prepovedala splava

Španija ne bo prepovedala splava
Vladi ni uspelo poostriti trenutno precej liberalne zakonodaje.
Španska vlada je opustila načrte za poostritev razmeroma liberalne zakonodaje o splavu, s čimer je zaključila več mesecev trajajočo razpravo in privedla do napovedi odstopa pravosodnega ministra, ki mu očitajo, da je poskušal uvesti enega najstrožjih zakonov na tem področju v Evropi.»Kot predsednik vlade sem sprejel najbolj smiselno odločitev«, je na tiskovni konferenci pojasnil španski premier Mariano Rajoy in dodal, da se vlada glede vprašanja splava ni uspela doseči sporazumne rešitve. »Ne želimo sprejeti zakona, ki bo znova spremenjen, takoj ko bo nastopila nova vlada«, je bil Rajoyev argument za njegovo odločitev. Če bi bil predlog poostritve sprejet, bi Španija s tem dobila eno najstrožjih zakonodaj o splavu v Evropi.

Rajoy je dejal, da si bo njegova vlada raje prizadevala za reformo zakona, ki je bil sprejet leta 2010, po kateri bi 16- in 17-letna dekleta za prekinitev nosečnosti potrebovala privoljenje staršev. Kot je pojasnil premier, naj bi reformo predstavili konec letošnjega leta.

Nekaj ur po Rajoyevih pojasnilih je španski pravosodni minister, Alberto Ruiz-Gallardón, napovedal svoj odstop, ker mu vladnega načrta ni uspelo udejaniti v zakonodajni obliki. V lanskem decembru je konservativna Ljudska stranka v Španiji napovedala, da namerava poostriti zakonodajo o splavu s prepovedjo opravljanja splava – izjema naj bi bila le nosečnost kot rezultat posilstva in ogroženost telesnega in duševnega zdravja matere. Ženske, ki bi želele opraviti splav, bi potrebovale mnenje dveh zdravnikov za potrditev ustreznih pogojev.

Proti spremembam je v Španiji protestiralo več deset tisoč ljudi, ki so vladne načrte označili kot »korak nazaj«. Ukinitvi splava je po javnomnenjskih raziskavah v Španiji nasprotovalo med 70 in 80 % prebivalcev.
Minuli torek pa so podporniki Ljudske stranke izrazili svoje razočaranje zaradi vladne zavrnitve zakonodajnih sprememb, zaradi česar naj bi stranka v prihodnje izgubila precej volilnih glasov. Ob koncu tedna so se v Madridu zbrali zagovorniki življenja, ki so goreče podpirali ostrejšo zakonodajo o splavu, njihova tiskovna predstavnica Gádor Joya pa je premierju Rajoyu izrekla očitek, da je podpornikom življenja »pljunil v obraz«.

»Napovedujemo, da bomo še pripravili ulične proteste. Če želi Rajoy Špance s to napovedjo utišati, se moti, saj bo imela njegova odločitev ravno nasprotni učinek.«

Vir: The Guardian

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo
4,80€ Poglej izdelek: Evangeliji
Nalaganje
Nazaj na vrh