Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španov vrh

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 22. 05. 2013 / 12:52
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španov vrh



Ledeni možje so že za nami, travniki okrog smučišča Španov vrh pa so čedalje bolj pobeljeni. Seveda ne zaradi snega, ampak od narcis, ki vsako pomlad poženejo v rovtih nad Jesenicami. Če jih želite občudovati še letos, ne odlašajte z izletom. Sonce jih bo kmalu pregnalo na višja pobočja, potem pa bodo izginile tudi od tam, kakor pred njimi sneg.

Cvetoče travnike nad Jesenicami obišče maja veliko planincev in sprehajalcev. Če vas gneča ne moti in niste navdušeni nad daljšo hojo, potem se zapeljite do Planine pod Golico ali Javorniškega Rovta. Če imate rajši samoto, pa izberite pot, na katero ne zaide vsak.

Označena planinska pot z Jesenic na Jelenkamen in naprej do Doma Pristava na Javorniškem Rovtu se začne pri letnem kopališču Ukova (parkirišče je tik pod njim), nad katerim zavijemo na strmo asfaltno cesto. Pred vodohranom opazimo prvo markacijo, nato presekamo ovinek in nadaljujemo po stezi (na tleh je napis »sedem grabnov«), ki se vzpenja v gozd. Pridružimo se širši poti, ki se mimo dveh mostičkov potegne proti vzhodu. Po slabe pol ure hoje nas kažipot povabi k leseni kapelici na bližnji vzpetini. Od nje se po grebenu vrnemo do glavne poti, ki se za vodnim zajetjem znova požene navkreber in pri gostejšem smrečju ostro zavije v levo.

Markacije nas peljejo proti robu, kjer se na desni skriva skalnato razgledišče. Pot se požene v strmo, s travo in malce redkejšim drevjem poraščeno pobočje, po katerem so posejane skale. Med vejevjem zagledamo Stol, nad nami pa se kaže jeklenica, napeta med debla. Ob njej se vzpnemo na manjši pomol, nad katerim je še ena strmina. Kmalu zagledamo nad seboj požagana drevesa in naslednji hip smo že na Jelenkamnu. Globoko pod robom (previdno!) ležita Slovenski Javornik in Koroška Bela. Mimo njiju vijuga Sava, na drugi strani doline se dviga Mežakla. Pod njo po avtocesti mrzlično drvi reka vozil, tu zgoraj pa je blažen mir.

Nadaljujemo po grebenu, ki se hitro razširi in zlije s pobočjem. Gozdna pot se spremeni v vlako, ta pa v kolovoz, ki nas pripelje do počitniških hiš. Okrog njih je polno narcis, ki jih v teh krajih imenujejo tudi ključavnice. Zgodba namreč pripoveduje, da je Bog nekoč pozval čebele, naj ob nedeljah ne nabirajo medu. Ker ga niso ubogale, je ključavnice »zaklenil«, da sladek sok ni več pritekal v cvet. Narcise so zaščitene in jih je prepovedano trgati, najbolj pa jih ogrožata čezmerno gnojenje in zaraščanje travnikov.



Asfaltna cesta nas pripelje do križišča, ob katerem so kažipoti. Eden nas vabi navzdol do pet minut oddaljenega Doma Pristava, ob katerem so otroško igrišče, Zoisov park s tremi jezerci (imenuje se po botaniku Karlu Zoisu, ki je rad zahajal v te kraje) in seveda pašnik, poln narcis. Drugi pa po cesti navkreber na Črni (in Španov) vrh.

Po kratkem vzponu zavijemo s ceste v gozd. Steza se skrije v jarek, prečka gozdno cesto ter nekaj minut pozneje še potok in pašnik. Svet se odpira, pokažejo se počitniške hišice. Za robom zavije pot desno navzdol na smučišče, mi pa krenemo navkreber do krmilnice, ob kateri je napis Španov vrh – zaželjena smer. Po kratkem vzponu prispemo na manjšo uravnavo, z nje pa v nekaj minutah še na vrh. Tam so ob zgornji postaji smučarske sedežnice lesene klopi in panoramska tabla. Na njej lahko preberemo, da so na Španovem vrhu že leta 1947 postavili vlečno žičnico, ki je veljala za prvo v Jugoslaviji

Zadnji vzpon seveda ni minil tako hitro, kot se zdi ob prebiranju teh vrstic, saj nas je na vsakem koraku mamila pomlad. Narcise se večinoma še niso razcvetele, a pobočje je bilo vseeno belo – zaradi alpskih kosmatincev, med katerimi so bili modri otočki svišča. Na vrhu pa namesto cvetja pogled na šopek zasneženih gora, ki obdajajo Triglav. Te so bile sicer narahlo ogrnjene v oblake, a nič zato. Če bi imeli še lep razgled, bi bil dan že prenapolnjen z dobrotami.

NEDELJSKA MAŠA
V župnijski cerkvi sv. Lenarta na Jesenicah je maša vsako nedeljo ob 7.30 in ob 10. uri.

OSNOVNI PODATKI
Španov vrh (1334 m)
Izhodišče: Jesenice.
Dostop: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice – vzhod, od koder nadaljujemo do Slovenskega Javornika in pri semaforju proti središču Jesenic. Na prvem semaforiziranem križišču za krožiščem zavijemo z glavne ceste v desno. Za osnovno šolo nas prometni znak vabi na parkirišče na desni, mi pa krenemo v ozko ulico na levi, kjer je manjše parkirišče.
Višinska razlika: 730 m.
Dolžina vzpona: 3 ure.
Kratek opis poti: Od kopališča Ukova na Jesenicah se vzpnemo na Jelenkamen (1096 m), od koder nadaljujemo proti Domu Pristava na Javorniškem Rovtu. Malo pred njim nas kažipot usmeri proti Črnemu vrhu. Slabo uro pozneje prispemo do počitniških hišic, med katerimi zavijemo na Španov vrh. Pot je večinoma sprehajalna, zahtevnejša je le strmina pod Jelenkamnom, kjer je napeta jeklenica. Tam in na razglednem robu je potrebna previdnost.
Zemljevid: Julijske Alpe (vzhodni del), 1 : 50.000.
Nalaganje
Nazaj na vrh