Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španska poostrena zakonodaja o splavu čez prvo oviro

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2014 / 09:56
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Španska poostrena zakonodaja o splavu čez prvo oviro

Španska poostrena zakonodaja o splavu čez prvo oviro

Reforma predvideva, da bo splav dovoljen le v primeru posilstva ali pri zdravstveni ogroženosti nosečnice.

V Španiji je načrtovana poostritev zakonodaje o splavu v parlamentu »preskočila« prvo oviro. Minuli torek zvečer je vladajoča konservativna ljudska stranka predsednika vlade Mariana Rajoya z absolutno večino zavrnila prošnjo socialistične opozicije, naj se zakonski osnutek pravosodnega ministra Alberta Ruiz-Gallarda »začasno« umakne. Poleg 178 poslancev ljudske stranke so prošnjo zavrnili tudi nekateri drugi parlamentarci; skupno je proti glasovalo 183 članov parlamenta. 151 jih je prošnjo podprlo, šest se jih je glasovanja vzdržalo.

Socialisti so pred glasovanjem upali na razkol v konservativni vladni stranki. V preteklih tednih je namreč več članov omenjene stranke v javnosti kritično ocenilo predlagani osnutek poostrenega zakona španskega pravosodnega ministra. Reforma predvideva, da bo splav dovoljen le v primeru posilstva ali pri zdravstveni ogroženosti nosečnice. Nepravilni razvoj zarodka naj odslej ne bi bil več razlog za umetno prekinitev nosečnosti.

Pred štirimi leti je tedanja prehodna socialistična vlada zakon liberalizirala in splav uzakonila do 14. tedna nosečnosti. Ta rok je trenutno mogoče podaljšati do 22. tedna, če je ogroženo zdravje nosečnice ali če obstajajo domneve, da se bo otrok rodil s hudimi razvojnimi nepravilnostmi.





1. in 8. februarja je v Španiji več deset tisoč ljudi protestiralo proti spremembi liberalnejše zakonodaje, ki jo je sprejela socialistična vlada. 2. februarja pa so v Madridu v podobnem številu na ulice stopili zagovorniki življenja in družine. Udeleženci protestov so nasprotovali možnosti posvojitve za istospolne pare, podprli pa so načrtovano spremembo zakona o splavu.

Med protesti je prišlo tudi do izgredov feminističnih skupin, katerih tarča je bil med drugim predsednik Španske škofovske konference kardinal Antonio Maria Rouco Varela, ki je tedaj vstopal v eno izmed madridskih cerkva. Aktivistke so Cerkvi očitale sovražnost do žensk in istospolno usmerjenih ter podporo poostritvi zakonodaje o splavu.

    Vir: Kathpress

    Foto: arhiv Družine (T. S.)

    Kupi v trgovini

    Izpostavljeno
    Nilski dragulj
    Proza
    19,90€
    Nalaganje
    Nazaj na vrh