Zapri
Iskanje

Španski časnikar »Lolo« bo blažen

Objava: 08. 03. 2010 / 07:49
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Španski časnikar »Lolo« bo blažen

Španski škof Ramon del Hoyo Lopez (škofija Jaen) je objavil novico, da so mu z vatikanskega državnega tajništva poslali sporočilo, da bo španski časnikar Manuel Lozano Garrido, znan pod vzdevkom »Lolo«, razglašen za blaženega 12. junija v svojem domačem kraju – Linaresu.

Škof se je že zahvalil papežu Benediktu XVI., ki je decembra lani potrdil priznanje čudežne ozdravitve na priprošnjo kandidata za blaženega Rogelia de Hara Sagre, ki je leta 1972, ko je bil star dve leti, ozdravel za zelo hudo boleznijo. Čestital je Lolovim sorodnikom in prijateljem Lolove zveze, ki se je zavzela za Lolovo prištetje k blaženim. »Beatifikacija laiške osebe s tako bogatim duhovnim profilom, kakršnega je premogel Manuel Lozano Garrido, je previdnostna in čudovita priložnost,« je poudaril škof. Lolo je namreč »zgled svetosti«.

Manuel Lozano Garrido (Lolo) se je rodil 9. avgusta 1920 v Linaresu v Španiji, umrl je 3. novembra 1971. Že v mladih letih se je pridružil Katoliški akciji. Med špansko državljansko vojno je skrivaj prinašal obhajilo zapornikom, dokler ga niso prijeli in zaprli. Kot časnikar je pisal za dnevnik Ya, reviji Telva in Vida Nueva ter Associated Press. Leta 1942 je zbolel za spondilitisom, zaradi katerega je postal invalid. Leta 1962 je oslepel. Kljub temu je nadaljeval s pisanjem, dobil visoka priznanja za časnikarske dosežke, kot je nagrada Bravo. Leta 1956 je ustanovil revijo za slepe Sinaj. Je tudi avtor devetih knjig, ki jih je narekoval sestri Luciji in prijateljem.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh