Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španski nadškof poziva k Dnevu proti otroškemu suženjstvu

Objava: 20. 04. 2009 / 08:35
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španski nadškof poziva k Dnevu proti otroškemu suženjstvu

V nedavnem pastoralnem pismu je sevilski nadškof pomočnik in apostolski administrator v Cordobi, Juan Jose Ansenjo Pelegrina, pozval k ‘izkoreninjenju otroškega suženjstva’ in predlagal, naj bi bil ’po vsem svetu 16. april razglašen za mednarodni dan proti otroškemu suženjstvu’, v spomin na pakistanskega dečka Iqbala Masiha, ki so ga ubili leta 1995.

Nadškof je vernike spomnil, da otroci v suženjstvu ‘potrebujejo naše sočutje, solidarnost in predanost, da bi jih pripeljali do osvoboditve’. Po njegovih besedah je Cerkev kot mati in učiteljica vedno služila revnim in pozabljenim, še posebej otrokom, papež Benedikt XVI. pa nas je spomnil na naše krstne zaobljube, da bomo služili najmanjšim, ki v svojem obličju nosijo križanega Kristusa. Med temi pomembno mesto zaseda 400 milijonov otroških sužnjev.

Pakistanskega dečka Iqbala Masiha so ubili 16. aprila 1995 zaradi njegovega boja proti zasužnjenju otrok. Sam je verne pozval, naj ‘molijo in delajo za odpravo te socialne nadloge’.

Iqbal Masih

Iqbal Masih je bil rojen leta 1982 v Pakistanu. V starosti štirih let ga je oče prodal za sužnja v tovarno preprog za 600 rupij – približno 10 evrov - , da bi lahko plačal poroko svojega najstarejšega sina. Od tistega trenutka dalje je Iqbal moral delati 12 ur na dan, priklenjen z verigo in pogosto pretepen.

Pri desetih letih mu je uspelo pobegniti iz tovarne, nečloveški pogoji, v katerih je živel, pa so zaznamovali njegovo telo. V starosti 12 let je bil visok in težak kot šestletni deček.

Po pobegu je s pomočjo nekaterih zidarskih podjetij svetu razodeval resnico o zlorabi pakistanskih otrok. Zaslovel je po svetu, obiskal Švedsko in Združene narode ter postal otroški voditelj.

16. aprila 1995 se je Iqbal, katoliški otrok v pretežno muslimanski državi, udeležil svete maše na cvetno nedeljo. Tistega popldneva se je v svojem domačem kraju blizu Lahoreja vozil s kolesom. Do smrti so ga ustrelili člani mafijskega združenja izdelovalcev preprog, ki so bili za svoj zločin tudi obsojeni.

Na dan svoje smrti je Iqbal v nahrbtniku s seboj prenašal Sveto pismo in knjižico o Veliki noči z Jezusovo sliko. Ta pakistanski deček predstavlja simbol boja proti izkoriščanju otrok.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh