Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španski škofje zahtevajo odpravo istospolne zakonske zveze

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 11. 2012 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španski škofje zahtevajo odpravo istospolne zakonske zveze

Škofje pozivajo k zavezništvu katoliške politike iz vseh strank; francoska vlada vztraja pri odprtosti zakona.

Po španski ustavni razsodbi v prid istospolnih zakonskih zvez je Cerkev izrazila zahtevo po 'nujni zakonski reformi'. Dogaja se 'uničevanje zakona na pravni poti', je minuli konec tedna pojasnila Španska škofovska konferenca. Škof Juan Antonio Martinez Camino, njen tiskovni predstavnik, je vlado in katoliške politike pozval k zavezništvu za odpravo istospolnih zakonskih zvez.

Z rasodbo 6. novembra, s katero je bila sprejeta ustavna ustreznost istospolnih zakonskih zvez, so ustavni sodniki predstavili 'korektno, ne pa edino mogočo' interpretacijo pravnega položaja, je pojasnil Martinez. Obenem je zakone moč tudi spreminjati, če niso upravičeni.

Španija je bila leta 2005 pod vlado socialističnega ministrskega predsednika Joseja Luisa Rodrigueza Zapatere ena izmed prvih držav na svetu, ki istospolnim partnerjem ni dovolila le sklepanja zakonskih zvez, pač pa tudi posvojitev otrok. Cerkev je zaradi tega vedno znova pozivala k protestom.

Ko je vlado decembra 2011 prevzela konzervativna ljudska stranka, je predsednik vlade Mariano Rajoy vložil nekatere ustavne pritožbe. Sodišče je odločilo, da so istospolne zakonske zveze v skladu z ustavo. Pravosodni minister Alberto Ruiz Gallardon je medtem napovedal, da vlada ne bo vložila pritožbe ne spremenila zakona. Od legalizacije je bilo v Španiji sklenjenih okoli 22.000 istospolnih zakonskih zvez.

V Franciji pa vladni tiskovni predstavnik zanika umik vlade od predloga o načrtovanem odprtju zakonske zveze. Poročila, ki govore o nasprotnem, temeljijo na nesporazumu, je tiskovni predstavnik pojasnil za francoske medije.

Povod za medijska poročila so bile izjave o zagotavljanju svobode vesti, ki naj bi jih dajal francoski predsednik Hollande. Ta je minuli teden na skupščini županov pojasnil, da naj 'iz spoštovanja svobode vesti' ne bi nobenega župana prisilili, naj v zakonsko zvezo poveže istospolna partnerja.

V načrtovanem zakonu ni govora o 'svobodi vesti', je poudaril tiskovni predstavnik francoske vlade. Neodvisno od zakona je potrebno urediti, da župan, ki iz osebnih razlogov odkloni poroko istospolnega para, to nalogo naloži svojemu sodelavcu. Tako kritiki kot tudi zagovorniki istospolnih zakonskih zvez so v Hollandovi izjavi videli možne omejitve v načrtovanem zakonu.

Francoski ministrski svet je v začetku novembra sprejel zakonski osnutek o legalizaciji sklepanja istospolnih zakonskih zvez in posvojitvah istospolnih parov. Narodna skupščina se bo z osnutkom ukvarjala januarja prihodnje leto. Nova ureditev naj bi postala pravnomočna v prvi polovici leta 2013.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh