Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Špičasto Stražišče (955 m)

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 27. 02. 2009 / 12:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Špičasto Stražišče (955 m)



Čeprav sem se v minulih letih povzpel na številne vrhove po Sloveniji, še vedno včasih odkrijem kakšnega, ki mi je povsem neznan, domačini pa ga obiskujejo tako pogosto kot kakšno romarsko pot. To velja tudi za Špičasto Stražišče severno od Begunj pri Cerknici. Hrib je na zemljevidih označen
z imenom Velika Špička, na kažipotih v dolini je zapisano ime Špičasto Stražišče, domačini pa mu rečejo preprosto Špička. Saj ima tudi v resnici obliko špice, ki štrli iz gozdnate pokrajine na robu Menišije.

Ko se iz Cerknice pripeljemo v nekaj kilometrov oddaljene Begunje, opazimo na križišču pri samopostrežni trgovini informativno tablo sprehajalne poti Po medvedovih stopinjah. Na njej je narisano, da pelje na Špičko s severa in juga skupno kar pet poti. Če boste imeli srečo in se boste tako kot mi na izlet odpravili z domačini, pa boste morda poleg njih spoznali še kakšno neoznačeno stezo. Je že tako, da tukaj skoraj vse poti vodijo na Špičko.

Naselje Begunje pri Cerknici se prvič omenja že leta 1260 kot last kartuzijanskega samostana v Bistri. Ljudska pripoved pravi, da so bili prvi prebivalci tega kraja begunci, ki so jih pregnali iz njihovega prvotnega domovanja, zato se vas imenuje Begunje, njeni prebivalci pa Begunjci. Označena pot na Špičko, na katero nas vabi lesen kažipot, se začne na križišču pri trgovini, od koder mimo balinišča hitro prispemo na rob gozda. Na razcepu zavijemo v desno in nadaljujemo po poti Po medvedovih stopinjah, ki lenobno valovi proti vasi Selšček. Čez nekaj minut se pri lesenem stebriču poslovimo od nje in zavijemo navkreber čez goličavo proti velikemu križu, ki je lepo viden iz doline. Pot se pozneje pridruži tisti iz Selščka, zato se lahko po eni vzpnemo na vrh, po drugi pa vrnemo v dolino. Vasi Begunje pri Cerknici in Selšček namreč ležita tako blizu skupaj, da se kar mimogrede sprehodimo iz ene v drugo.



Vas Selšček, v kateri se je leta 1883 rodil slikar Maksim Gaspari, leži ob cesti na Rakitno vzhodno od Begunj pri Cerknici. Začetek poti na Špičko je za podružnično cerkvijo sv. Križa, kjer je tudi manjše parkirišče. Z njega se kolovoz hitro povzpne skozi ozek pas drevja, prečka travnik in se dotakne gozda. Tam se pot razcepi. Kažipoti na drevesu in okrogle rumeno-modre oznake nas vabijo v levo do pol ure oddaljenih Begunj in naprej do Bezuljaka, do koder je skupno uro hoda. Mi pa zavijemo desno navkreber po široki poti ali gozdni stezi, ki vijuga ob njej.

Vzpon med drevesi, za katerimi poplesujejo sence, je prijetno zložen, zato lahko med hojo brezskrbno klepetamo in s pogledom radovedno preiskujemo okolico. Ker dajejo prostrani gozdovi Menišije zavetje številnim živalim, med katerimi so jeleni, divji prašiči, volkovi in medvedi, potihem upamo na kakšno zanimivo srečanje. A v sončnem nedeljskem popoldnevu, ko je na poteh pod Špičko veliko ljudi, za to ni veliko možnosti.

Na tleh ležijo zaplate snega in prekrivajo porjavele iglice, ki so padle z visokih borov. Z leve se nam pridruži pot iz Begunj. Čez nekaj minut se svet zravna. Steza, ki se sprva celo rahlo spusti, prečka jasi, nato pa se čez kratko travnato strmino povzpne na rob. Tam se nam z leve pridruži še ena pot, mi pa zavijemo navkreber in se po udobni stezi, na kateri nas prehitita gorska kolesarja, povzpnemo na vrh. Na njem je kovinska skrinjica z žigom in vpisno knjigo. Če smo prav prešteli, se je vanjo v zadnjem mesecu in pol vpisalo približno sedemsto ljudi.

Z vrha, ki ga na eni strani zaslanja drevje, je lep razgled proti jugu. Čisto blizu vidimo Slivnico. Ob njenem vznožju slutimo Cerknico, v ozadju se leskeče zaledenelo Cerkniško jezero, nad njim se dvigajo valoviti Javorniki, na zahodu zapira obzorje planotasti Nanos, pod nami pa se razprostira gozdnata pokrajina, po kateri so kakor otoki sredi morja posejane travnate lise in gručaste vasi.



OSNOVNI PODATKI

Izhodišče: Begunje pri Cerknici ali Selšček

Višinska razlika: 340 ali 310 metrov

Dolžina vzpona: malo manj kot 1 ura

Kratek opis poti: Na Špičasto Stražišče pelje več poti. Tista iz Begunj pri Cerknici se začne na križišču pri samopostrežni trgovini in pošti, od koder hitro prispemo do gozda. Na razcepu zavijemo v desno in nadaljujemo po sprehajalni poti Po medvedovih stopinjah. Čez nekaj minut zavijemo z nje na goličavo, se vzpnemo do križa in pridružimo poti iz vasi Selšček. Ta se začne za podružnično cerkvijo sv. Križa. Ko prispemo do gozda, se poslovimo od bolje označene poti Po medvedovih stopinjah in krenemo desno navkreber. Ves čas hodimo po gozdu, na vrhu pa se lahko za nagrado naužijemo razgleda na razgibano pokrajino v širši okolici Cerknice.

Zemljevid: Notranjski Kras, 1 : 50.000

Več informacij o Begunjah in Menišiji: http://www.begunje.net/td-menisija/

Nedeljska maša
V župnijski cerkvi sv. Jerneja v Begunjah pri Cerknici je maša vsako nedeljo ob 8. in 10. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh