Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splav je travmatična izkušnja, starši naj vedo!

Objava: 21. 05. 2009 / 08:45
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Splav je travmatična izkušnja, starši naj vedo!

Španski zdravniki zagovarjajo informiranost staršev pri splavu mladoletnic

Predsednik španskega Univerzitetnega združenja zdravnikov, Juan Jose Rodriguez Sendin, meni, da ‘splav ni isto kot pojesti sladkarijo’, ampak ‘precej travmatičen kirurški poseg’, pri katerem bi morali avtonomijo pacientke uskladiti s pravico staršev do obveščenosti.

Rodriguez Sendin je svoje mnenje predstavil na novinarski konferenci po sprejetju novega španskega zakona o splavu (o tem smo na naši spletni strani že poročali) in ob tem povedal, da je bila storjena velika napaka, ko so starostno mejo za dovoljeno opravljanje splava brez pristanka staršev spustili na 16 let. Po njegovih besedah bo to v družinah povzročilo še večje težave, kot se v tovrstnih položajih pojavljajo že sicer.

Poudaril je, da bi staršem morala biti dana ‘možnost, da izvejo, s kakšnimi težavami se bo spopadala njihova hčerka, saj ji bodo le na ta način lahko pomagali in jo tolažili’. Splav pri tako mladih dekletih, kot tudi pri odraslih ženskah, je namreč ‘precej travmatičen kirurški poseg’.

Rodriguez Sendin je kritično ocenil tudi delovanje vlade, ki se pred sprejemom novega zakona o splavu ni posvetovala z ministrstvom za zdravje, pač pa z ministrstvom za enake možnosti. Po njegovih ocenah je ministrstvo za zdravje za tovrstna vprašanja bolj pristojno in dejstvo, da se vladni predstavniki niso posvetovali z izvedenci ter upoštevali njihovega mnenja, je ‘prav tako sporno kot splav sam’.

Pozval je vse zdravstvene delavce, naj odgovorno pridobivajo soglasje o informiranosti od pacientk, ki si želijo opraviti splav, zdravnike pa opozoril, naj zagotovijo, da bodo ženske natančno vedele, kaj podpisujejo. V nasprotnem primeru so jim dolžni stvari pojasniti na razumljiv način.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh