Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splav ni pristojnost Evropske zveze!

Objava: 22. 10. 2013 / 09:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Splav ni pristojnost Evropske zveze!

Splav ni pristojnost Evropske zveze!

Evropski parlament danes odloča o resoluciji Estrela, s katero želi del poslancev podpreti splav, ga opredeliti kot »človekovo pravico« in omejiti ugovor vesti.

Evropski parlament danes odloča o pomembnem poročilu - resoluciji Estrela, s katero želi del poslancev podpreti splav (ga opredeliti kot »človekovo pravico«) in omejiti ugovor vesti. Na tem področju sicer Parlament nima zakonodajne pristojnosti, vendar gre za poskus, kako nevtralizirati zelo uspešno državljansko pobudo - peticijo »Eden izmed nas« proti poskusom na zarodkih, ki jo je podpisalo že več okoli 1.300.000 evropskih državljanov.

V luči današnjega glasovanja pri Svetu evropskih škofovskih konferenc opozarjajo, naj to evropskih državljanov ne zavede. 168. člen Pogodbe o delovanju Evropske zveze, ki se nanaša na javno zdravje, namreč pravi:

»Pri dejavnosti Evropske zveze se upošteva odgovornost držav članic za opredelitev njihove zdravstvene politike ter za organizacijo in zagotavljanje zdravstvenih storitev in zdravstvene oskrbe. Odgovornosti držav članic vključujejo upravljanje sistema zdravstvenih storitev in zdravstvene oskrbe in razporejanje dodeljenih virov.«

V številnih državah članicah Evropske zveze je opravljanje splava prepovedano. Neupoštevajoč človekovo dostojanstvo in prepričanje, da je pravica posameznika do življenja nekaj absolutnega, lahko trdimo, da je splav z zakonom v številnih državah prepovedan. Evropska zveza bi to dejstvo morala upoštevati in se ne vmešavati v področja, ki niso v njeni pristojnosti.

Evropski škofje opozarjajo, da utegne današnje glasovanje v Evropskem parlamentu zavesti evropske državljane glede pristojnosti Evropske zveze. Ker se približujejo volitve v Evropski parlament, je potrebno evropskim državljanom zagotoviti, da bo Evropska zveza ostala v okviru svojih zakonodajnih pristojnosti.

Foto: arhiv Družine / T. S. / O. N.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh