Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Spolna zloraba otroka je gnusni zločin in velik greh'

Objava: 17. 02. 2010 / 10:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Spolna zloraba otroka je gnusni zločin in velik greh'

Papež zahteva energične ukrepe glede spolnih zlorab otrok v irski Cerkvi

Papež Benedikt XVI. je na srečanju z irskimi škofi, s katerimi je minula dva dneva govoril o spolnih zlorabah otrok, ki so jih v 90. letih prejšnjega stoletja zagrešili nekateri duhovniki, poudaril, da spolna zloraba otroka ni le gnusni zločin, marveč tudi hud greh, ki žali Boga in prizadeva rane dostojanstvu človeške osebe, ustvarjene po njegovi podobi.

Sveti oče je irske škofe pozval, naj se te težave Cerkve na Irskem lotijo odločno, iskreno in pogumno. Izpostavil je tudi splošno krizo vere v Cerkvi, ki jo je povezal s pomanjkanjem spoštovanja človeške osebe in šibko vero. To sta pomembna dejavnika tudi pri pojavu spolnih zlorab mladoletnikov, zato je papež dejal, da je potreben poglobljen teološki premislek o celotni zadevi. Papež je ob tem pozval še k izboljšanju človeške, duhovne, akademske in pastoralne priprave fantov na duhovniško ali redovniško službo, prav tako pa tudi k večji skrbi za že posvečene duhovnike in redovnike.

Benedikt XVI. je pred začetkom postnega časa še napovedal pastirsko pismo vsem irskim katoličanom.

Medtem so irski škofje, srečanja v Vatikanu se jih je udeležilo štiriindvajset, papežu izrazili svojo bolečino, jezo in sram zaradi spolnih zlorab mladostnikov, izpostavili pa so tudi številne pobude, ki so jih uvedli, da do takšnih zlorab ne bi več prihajalo. Hkrati so izrazili pripravljenost za sodelovanje z državnimi in drugimi ustanovami na Irskem. Sogovorniki so tudi ugotovili, da so spolne zlorabe, ki so jih zagrešili nekateri irski duhovniki, povzročile upad zaupanja Cerkvi na Irskem in oslabile učinkovitost njenega pričevanja za evangelij.

Papež Benedikt XVI. in irski škofje so se sestali potem, ko je irska vlada objavila poročilo Murphyjeve komisije, kjer je rečeno, da je katoliška Cerkev na Irskem skrivala spolne zlorabe otrok, ki so jih sredi 90. let prejšnjega stoletja zagrešili duhovniki. Na osnovi vladnega poročilo so papežu trije škofje že lani ponudili svoj odstop. Obsežno poročilo o spolnih zlorabah, ki so jih zagrešili duhovniki v dublinski nadškofiji, je rezultat tri leta trajajoče preiskave irskega pravosodnega ministrstva. To med drugim štirim nadškofom dublinske nadškofije očita, da so namerno prikrivali spolne zlorabe otrok, ščitili storilce in se izogibali roki pravice.

Z zlorabami in številnimi pritožbami naj bi bili seznanjeni vsi škofje, ki so na Irskem delovali med leti 1975 in 2004, nadškofija pa naj ne bi zaščitila otrok, ker je bila, kot je rečeno v poročilu, preveč zaposlena z zaščito ugleda Cerkve. Poročilo Murphyjeve komisije je bilo objavljeno pol leta po tem, ko je v javnost prišla vest o telesnem kaznovanju, suženjstvu in posiljevanju otrok v številnih cerkvenih šolah, sirotišnicah in poboljševalnicah na Irskem v začetku 20. stoletja.

Kot je za vatikanski radio povedal predstavnik Irske škofovske konference, clogherski škof Joseph Duffy, so škofje položaj na Irskem v Vatikanu opisali 'odprto in iskreno', saj si prizadevajo za moralno odgovornost in iskrenost. Zavedajo se, da je njihova moralna avtoriteta na Irskem trenutno postavljena pod vprašaj in da je ljudem le do tega, da od škofov slišijo vso resnico o tragičnih dogodkih.

Na fotografiji: kardinal Brady in drugi irski škofje na včerajšnji tiskovni konferenci

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh