Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Spolnost je nekaj dobrega, saj nam je dana od Boga’

Objava: 27. 03. 2009 / 09:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Spolnost je nekaj dobrega, saj nam je dana od Boga’

V sredo zvečer je avstrijska Akademija za evangelizacijo v enem izmed dunajskih barov priredila ‘Večerni klepet’ z naslovom ‘O ničemer drugem se ne laže toliko kot o spolnosti’. Pred pretežno mladim občinstvom je dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn poudaril, da je ‘strašanski predsodek’, ko ljudje mislijo, da ima Cerkev kakršnekoli težave s spolnostjo. V pogovoru s psihoterapevtko prof. Gerti Senger in z glasbenikom Johnnyjem K. Palmerjem je kardinal spomnil, da je že na prvi strani v Svetem pismu zapisano, kako je Bog ustvaril ‘moža in ženo’. Spolnost je torej nekaj dobrega, ‘nekaj od Boga danega’. Na drugi stran Svetega pisma pa je zapisano, da je na tem področju prišlo do razdora, ki ga je potrebno zaceliti.

Po kardinalovih besedah je Cerkev na področju spolnosti ‘kot mati samohranilka’, ki mora otroku sporočiti tako prijetne kot neprijetne stvari. Kardinal je še izpostavil, da Cerkev zagovarja ‘jasen nauk’ na temo spolnosti; ta nauk naj bi bil naše vodilo v življenju. Dodal je, da bi se duhovniki morali bolj posvečati odnosom med ljudmi in ne toliko ‘temam pod pasom’.

Osnovna težava za neuspeh spolnosti naj bi pomnenju kardinala Schönborna ležala v tem, da gre v spolnosti za nenehno obtoževanje med spoloma, ki se je začelo že z Adamom in Evo, laž pa je tista, ki uničuje razmerja.

Psihoterapevtka Segnerjeva je pritrdila kardinalu, da se preko laži srečata ‘dve bitji z masko’. Vsak človek išče ljubezen, zvestoba mu pomeni veliko hrepenenje in neskončno upanje. Če ne negujemo kulture spolnosti in se ne trudimo za naše razmerje s človekom, lahko ljubezen podleže zahtevam vsakdana.

Tako kardinal Schönborn kot Segnerjeva sta poudarila pomen prijateljstva. Dunajski nadškof ga je ocenil kot temelj zakonske zveze, prek prijateljstva pa je tudi lažje prebroditi ‘primankljaj spolnosti’, ki je izpostavil tudi pomen humorja v medsebojnih odnosih. Ta se je žal v družbi, ki je spolnost spremenila v nekakšen šport, kjer ljudje tekmujejo za ‘najboljše dosežke’, že izgubil.

Tudi Sengerjeva meni, da s prijateljstvom lažje prebrodimo pomanjkanje spolnosti, kljub temu pa ‘samo ljubezen ne zadostuje’. Sama pozna pare, ki se med seboj ljubijo, na področju spolnosti pa se ne ujamejo.

Glasbenik Johnny Palmer, ki je član evangeličanske skupnosti, pa je zopet poudaril svoje stališče, s katerim pri mladih vedno vzbudi ogromno pozornosti: ‘Nič spolnosti pred zakonom. Verjamem, da je takšna Božja volja.’

‘Akademija za evangelizacijo’ je z 'Večernimi klepeti' začela leta 2002. Znani ljudje s področja umetnosti, kulture, medijev, politike, gospodarstva ali religije od takrat v javnosti razpravljajo o ‘Bogu in svetu’, kot je povedal vodja Akademije Otto Neubauer. S klepeti skušajo ustvariti novo kulturo poslušanja, kajti le kdor zna prisluhniti, razume, o čem razmišlja človek prihodnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh