Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomin na genocid v Srebrenici: Grobovi so oznanjevalci miru

Za vas piše:
A. R.
Objava: 12. 07. 2023 / 11:04
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2023 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spomin na genocid v Srebrenici: Grobovi so oznanjevalci miru
V spominskem centru je pokopanih skupno 6752 žrtev genocida, nekateri svojci pa se odločijo tudi za pokop izven centra. FOTO: Remembering Srebrenica

Spomin na genocid v Srebrenici: Grobovi so oznanjevalci miru

Ob 28. obletnici genocida v Srebrenici so včeraj pokopali posmrtne ostanke še 30 bošnjaških žrtev. Udeleženci slovesnosti so opozorili na nevarnost zanikanja genocida, sarajevski nadškof Tomo Vukšić pa v sporočilu zapisal, da grobovi kličejo k spoštovanju in ohranjanju vsakega življenja.

Slovesnosti v Srebrenici se je včeraj udeležilo več tisoč ljudi in številni visoki politični predstavniki. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je ob tem poudaril, da je spominjanje na genocid v Srebrenici moralna dolžnost vseh, »predvsem pa mednarodne skupnosti, ki pred 28 leti ni dala svojega prispevka k pravici«.

Opozoril je še na nevarnost zanikanja genocida ter pozval k pravni obravnavi tistih, ki ga zanikajo. Napovedal je, da v okviru zakonodaje, ki jo je uvedel njegov predhodnik Valentin Inzko, načrtuje razširitev zakona o prepovedi zanikanja genocida.

S podobnim sporočilom o nujnosti spominjanja na pokol in prizadevanju, da se kaj takega nikoli ne ponovi, so v Srebrenico prišli tudi drugi visoki politični predstavniki.

»Grobovi so veliki oznanjevalci miru,« je zapisal sarajevski nadškof Tomo Vukšić. FOTO: Wikipedia

»To so bili naši bratje in sestre«

Sožalje vsem, ki žalujejo za sovjimi najdražjimi, ki so padli v pobojih od 11. do 19. julija 1995 v Srebrenici, je v pismu izrazil tudi sarajevski nadškof Tomo Vukšić. »Vsaka žrtev je bil oče ali mati, brat ali sestra, sin ali hči, žena ali mož, fant ali dekle, prijatelj ali znanec nekoga«, je zapisal. »Za nas ostale,« je nadaljeval, »so bili to naši bratje in sestre, ki jim je bilo vzeto življenje, in zato z vami sočustvujemo.«

Posebno bližino je izrazil družinam tistih, katere posmrtne ostanek so pokopali šele letos. Sile bosanskih Srbov s julija 1995 ubile 8372 bošnjaških moških in dečkov, pa tudi žensk. Njihove posmrtne ostanke so po vojni našli v 150 množičnih grobiščih. V Potočarih od leta 2002 vsako leto na spominski slovesnosti pokopavajo posmrtne ostanke identificiranih žrtev. Letos so jih pokopali 30. Skupno jih je v spominskem centru pokopanih 6752.


»Grobovi so veliki oznanjevalci miru in pozivajo k spoštovanju in ohranjanju vsakega življenja,« je zapisal Vukšić in pismo sklenil z molitvijo, naj Bog pokojnim podeli večno življenje, živim pa upanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh