Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomin na slikarja Bernika

Za vas piše:
K. H.
Objava: 19. 01. 2020 / 10:26
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2020 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spomin na slikarja Bernika

Ob spominski razstavi del slikarja Janeza Bernika njegova sestra Zavodu sv. Stanislava poklonila tri slike

Ob vstopu v novo koledarsko leto so v sredo, 8. januarja, v Kregarjevem atriju Zavoda sv. Stanislava postavili na ogled spominsko razstavo akad. slikarja Janeza Bernika (1933–2016), vsestranskega likovnega ustvarjalca, ki je bil kot izjemen ustvarjalni talent že v mladosti izbran za »uradnega« predstavnika slovenske moderne umetnosti, ki naj bi takratno jugoslovanske ustvarjalnosti reprezentiral v svetu. Za vrhunske dosežke je prejel vrsto svetovnih nagrad, še zlasti na grafičnih bienalih, najvišje nagrade za kulturo v Sloveniji (in nekdanji Jugoslaviji), dosegel pa tudi druga priznanja in članstva v akademijah. (Enega zadnjih pogovorov je Janez Bernik dal prav za prilogo Družine Slovenski čas, najdete ga na povezavi http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/59-43-SlovenskiCas-6?Open )


Direktor Tone Česen in slikarjeva sestra Ljudmila Mrzlikar (foto spletna stran Zavoda sv. Stanislava)

Razstavljena dela so iz zasebne zbirke slikarjeve sestre Ljudmile Mrzlikar, ki je ob tej priliki Zavodu sv. Stanislava poklonila tri slike Janeza Bernika. Razstavo je odprl direktor zavoda mag. Anton Česen, ki se je gospe Mrzlikar tudi zahvalil za to izjemno darežljivo gesto in dragoceno donacijo, ki bo obogatila likovno zbirko Zavoda sv. Stanislava.

Bogat likovni razvoj Janeza Bernika je na odprtju razstave poglobljeno predstavil akademik Milček Komelj. Bernika je umestil v kulturnozgodovinski kontekst ter naglasil tako pomen njegovega slikarskega in grafičnega opusa kot njegovega profesorskega dela na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter njegove vloge v krogu Nove revije. (več iz predstavitve dr. Komelja v novi tiskani Družini)


Ustvarjalni opus Janeza Bernika je predstavil akademik Milček Komelj (foto spletna stran Zavoda sv. Stanislava)

Večer sta z doživeto interpretacijo izbranih slovenskih ljudskih pesmi obogatila mlada glasbenika in pedagoga Ana in Tine Bec, obiskovalce pa je nagovorila tudi Bernikova pesniška ustvarjalnost iz zbirke Kako velik je dan – v usodni navezanosti na črko in besedo se je Janez Bernik ni le vpisoval besednih sporočil v svoje slike, temveč se je oprijel tudi poezije, ki je tako motivno kot slogovno izhajala iz njegovega slikarstva.


Razstava je na ogled do 9. februarja, podarjene slike pa bodo potem našle mesto v stalni likovni zbirki Zavoda sv. Stanislava (foto: Tatjana Splichal)

Janeza Bernika smo za osebnost tedna izbrali v marcu 2011: Slikar križevega pota

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/60-11-Aktualno-3?Open


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh