Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rovte, Češirkov gozd, Pavle Lukan

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 01. 07. 2019 / 10:01
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2023 / 07:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rovte, Češirkov gozd, Pavle Lukan
Češirkov gozd, križ Pavel Lukan, spominska slovesnost, blagoslovitev križa, 29. 6. 2019. FOTO: Peter Hladnik

Rovte, Češirkov gozd, Pavle Lukan

V Češirkovem gozdu pri Rovtah so na kraju partizanskega zločina postavili križ.

Križ na morišču je blagoslovil Pavle Novak. FOTO: Peter Hladnik

Nova Slovenska zaveza in Krajevni odbor Rovte sta soboto, 29. junija 2019, pripravila tradicionalni, že 10. Pavlov pohod, ki se je končal z mašo.

Prirejajo ga v spomin na dogodke iz leta 1942, ko so partizani po hudem mučenju v Češirkovem gozdu umorili Pavla Lukana iz Rovt ter še sedem drugih kmetov iz Podlipe in Zaplane.


Sliki izkopa umorjenih. FOTO: Peter Hladnik

Edini njihov »greh« je bil, da niso soglašali s komunističnimi partizani. Pohodniki so peš krenili izpred cerkve v Rovtah. V gozdu, na kraju morišča, je mašo daroval lazarist Pavle Novak.

Po maši je blagoslovil križ ob morišču, kjer so partizani umorili Pavla Lukana, 46-letnega kmečkega gospodarja in očeta petih otrok, doma s Praprotnega Brda pri Rovtah.


25. julija 1942 so partizani v Češirkovem gozdu umorili sedem moških

Partizani so 25. julija ugrabili več mož in fantov ter jih prignali v svoj tabor v Češirkovem gozdu.

Anton Leskovec iz Smrečja jim je poskušal uiti, vendar so ga smrtno zadeli v sadovnjaku blizu domače hiše. Nekaj mož in fantov so po zaslišanju izpustili, sedem pa so jih še isti dan umorili in zakopali v bližini taborišča.


Mašo je daroval Pavle Novak. FOTO: Peter Hladnik

Poleg Pavleta Lukana so tedaj umorili še: Jakoba in Jožeta Filipiča ter Lovra Kogovška iz Podlipe, Valentina Malovrha iz Smrečja, Franca Bogataja iz Podlipe in Petra Šinkovca iz Zaplane.

Za njihov grob so izvedeli konec oktobra, po treh mesecih, ko je domačin Janez Modrijan ušel od partizanov.

Križ na mestu partizanskega morišča leta 1942 v Češirkovem gozdu pri Rovtah. FOTO: Peter Hladnik
Umorili so nedolžne ljudi

Kot je dejala govornica Judita Treven so bili ti ljudje nedolžni, njihov edini »greh« je bil, da niso odobravali partizanskega ravnanja in niso soglašali z njihovo ideologijo. Zaradi tega so jih po hitrem postopku na smrt »obsodili« kar domači terenci ter jih po krutem mučenju umorili. »Prav bi bilo, da bi bili ti zločini nad nedolžnimi ljudmi pravično sojeni, saj ti zločini po mednarodnem pravu ne zastarajo.«

Predlagala je, da bi na njihovem skupnem grobu na rovtarskem pokopališču postavili obeležje z njihovimi imeni in kratko informacijo, kaj se je z njimi zgodilo. »Le tako njihova žrtev ne bo pozabljena in le tako bodo ostali v našem skupnem spominu.«

Janko Maček o partizanski moriji »tisto noč in še naslednji dan«

Partizanski umor Pavla Lukana, ki je imel uničujoč učinek na ljudi na širšem območju, je v knjigi Rovte v viharju vojne in revolucije (2003) opisal Janko Maček. »Tisto noč in še naslednji dan, ko je bila nedelja in god sv. Ane, so oni iz Češirkovega gozda hodili po okoliških vaseh in kmetijah. Pobrali so več mož in fantov ter jih privedli v taborišče.


Govornica je bila Judita Treven. FOTO: Peter Hladnik

Anton Leskovec iz Smrečja jim je skušal pobegniti, pa je obležal smrtno zadet v sadovnjaku blizu domače hiše. Nekaj mož in fantov so po zaslišanju izpustili, sedem pa so jih še isti dan umorili in zakopali v bližini taborišča. Poleg Pavleta Lukana so bili tedaj pomorjeni še: Jakob in Jože Filipič ter Lovro Kogovšek iz Podlipe, Valentin Malovrh iz Smrečja, Franc Bogataj iz Rovt in Peter Šinkovec iz Zaplane. Za njihov grob se je zvedelo konec oktobra, po treh mesecih, ko je domačin Janez Modrijan pobegnil od partizanov.«

Partizansko morišče na Vranji peči

»Nekaj kilometrov od Češirkovega gozda proti Zaplani in Vrhniki je Vranja peč, kjer je bilo drugo partizansko taborišče. Enota dolomitskega odreda, ki je 26. julija opravila zločin v bližini Češirka, se je še isti dan proti večeru premaknila tja. V noči na 27. julij so prišli po zaplaninskega župnika Jožeta Geohelija. Odgnali so ga v taborišče in naslednji dan popoldne umorili. Njemu niti 'groba' niso privoščili, ampak so ga pahnili preko pečine in pustili ležati med skalami in grmovjem.


FOTO: Peter Hladnik
Župnik je bil zelo priljubljen in celo somišljeniki OF so prosili zanj. Njegovi 'sodniki' so se nekaj časa lagali, da so ga poslali na Dolenjsko, kmalu pa so povedali, da so ga morali ubiti, ker je ustanavljal 'belo gardo'. V začetku decembra 1942 je vaška straža iz Zaplane našla njegovo truplo. Pokopali so ga na pokopališču v Zaplani.«

Govor Judite Treven je v priponki.

Rovte, govor Judita Treven, Pavle Lukan, Zlocin v Cesirkovem gozdu, 29. 6. 2019.docRovte, govor Judita Treven, Pavle Lukan, Zlocin v Cesirkovem gozdu, 29. 6. 2019.doc

Fotografije: Peter Hladnik

Kupi v trgovini

Kako se je začelo
Zgodovina
19,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh