Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominjamo se spreobrnitve apostola Pavla

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 25. 01. 2021 / 09:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2021 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spominjamo se spreobrnitve apostola Pavla

Spominjamo se spreobrnitve apostola Pavla

Praznik spreobrnitve apostola Pavla obhajamo 25. januarja.

FOTO: Tatjana Splichal.


Natančno mesec dni po božiču se Cerkve spominja spreobrnjenja farizeja Savla v poznejšega apostola Pavla.

Cerkev je ta dogodek začela slaviti že od leta 717. Spreobrnjenje apostola Pavla je najlepši dokaz, kako Bog neposredno določa in spreminja usodo Cerkve, večkrat tudi s čudežnimi spreobrnjenji.

Pavlovo spreobrnjenje v Svetem pismu

Spreobrnjenja apostola Pavla je omenjeno na več mestih v Svetem pismu. Takole Pavel sam opiše svoje spreobrnjenje v pismu Galačanom:

»Izjavljam vam torej, bratje: evangelij, ki sem ga oznanil, ni po človeku. Nikakor ga namreč nisem prejel in se ga naučil od človeka, temveč po razodetju Jezusa Kristusa. Slišali ste namreč, kako sem nekoč živel v judovstvu, kako sem zagrizeno preganjal Božjo Cerkev in jo skušal uničiti. Po svoji strastni vnemi za očetna izročila sem v judovstvu prekašal mnoge sovrstnike in rojake. Ko pa se je Bogu, ki me je izbral že v materinem telesu in me poklical po svoji milosti, zdelo prav razodeti v meni svojega Sina, da bi ga oznanjal med pogani, se nisem zatekel k mesu in krvi, pa tudi v Jeruzalem nisem šel k tistim, ki so bili apostoli pred mano, temveč sem se odpravil v Arabijo, potlej pa sem se vrnil v Damask. Pozneje sem po treh letih šel v Jeruzalem, da bi se spoznal s Kefom, in pri njem sem ostal petnajst dni. Nobenega drugega apostola nisem videl, samo Jakoba, Gospodovega brata. Pred Bogom vam zagotavljam, da to, kar vam pišem, ni laž. Nato sem šel v pokrajine Sirije in Kilikije. Cerkvam po Judeji, ki so v Kristusu, sem bil osebno nepoznan. Le slišali so: "Tisti, ki nas je nekoč preganjal, zdaj oznanja vero, ki jo je nekoč skušal zatreti." In slavili so Boga zaradi mene.« (Gal 1,11-24).

Apostol Pavel je bil znan po tem, da je preganjal prve kristjane, po videnju pred Damaskom pa je iz Kristusovega preganjalca postal goreč apostol. Poleg Pavlovega lastnega pričevanja v pismu Galačanom, o tem izjemnem dogodku najbolj zgovorno pričajo še trije odlomki v Apostolskih delih (9,1–19; 22,1–21; 26,6–16).

Evangelij je ponesel številnim ljudstvom

Po svojem spreobrnjenju je apostol Pavel evangelij ponesel poganskim ljudstvom po skorajda vsem tedaj znanem svetu. Pripisanih mu je 14 pisem, ki so bila prvotna namenjena različnim cerkvenim skupnostim in predstavljajo poleg evangelijev poglavitni del Svetega pisma Nove zaveze.

Pavel je umrl mučeniške smrti v Rimu. Poleg današnjega praznika se apostola Pavla spominjamo še 29. junija, ko si svoj god deli z apostolom Petrom.


Župnijska cerkev spreobrnitve apostola Pavla v Mavčičah. FOTO: Ivo Žajdela.

Kaj je spreobrnjenje?

Sveto pismo v izvirniku navadno uporablja za spreobrnjenje besedo spremenitev (metanoia), ki pomeni preusmeritev mišljenja, včasih pa uporablja tudi izraz »obrniti na pravo pot« (grško epistrephein), kar opozarja na spremembo praktičnega ravnanja. Hebrejska beseda za spreobrnjenje pa je največkrat »šub«, ki pomeni izbrati drugo pot ali obrniti se po poti nazaj.

Ko Bog podari človeku milost spreobrnjenja, to popolnoma spremeni os njegovega življenja. Prej je iskal časti, ki prihajajo od ljudi, zdaj svoje življenje in prizadevanje usmerja v tisto čast in slavo, ki jo obljublja in daje živi Bog.

Pri tej preusmeritve ne gre toliko za zunanja dejanja, temveč gre v prvi vrsti za »srce« v svetopisemskem pomenu, za tisto najbolj notranje jedro človekove osebe, iz katerega prihajajo temeljne življenjske odločitve.

Pavel v svojih pismih še prav posebno poudarja splošno potrebnost spreobrnjenja. Oznanja, da se je treba obrniti od krivega, nečimrnega ponašanja s spolnjevanjem postave k resnični pravičnosti srca, ki jo omogoča samo milost. Odvrniti se je treba – tako piše na primer v Drugem pismu Korinčanom – od slehernega vdajanja grehu, kajti deležnost pri Božjem kraljestvu je z grehom povsem nezdružljiva (prim. 2 Kor 6).

Najlepše ponazorilo, kaj je popolno spreobrnjenje, pa je prav današnji praznik spreobrnjenja apostola Pavla.


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov.

Preberite še:
- Sv. Neža
- Sv. Lucija
- Sv. Štefan
- Friderik Baraga

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh