Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominska maša in položitev venca na grobnico Marka Glaserja na Gorci

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 22. 04. 2024 / 06:16
Oznake: Duhovnik, Maša, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2024 / 10:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spominska maša in položitev venca na grobnico Marka Glaserja na Gorci
Položitev venca na grobnico Marka Glaserja pred romarsko cerkvijo Matere Božje na Gorci. FOTO: Anita Kirbiš

Spominska maša in položitev venca na grobnico Marka Glaserja na Gorci

Zaključil se je 3. Glaserjev festival, ki je v Malečniku potekal pod geslom Domovina. Dom. Sreča. In bil letos ob Marku Glaserju posvečen tudi generalu Rudolfu Maistru.

Z Glaserjevimi festivali želijo spomniti na izjemno pomembno vlogo Marka Glaserja – duhovnika, pesnika, pisatelja, prevajalca in narodnega buditelja, ki je v Malečniku služboval v letih 1843–1889. Bil je osebni prijatelj škofa Antona Martina Slomška, ki je velikokrat obiskal župnijo in večkrat tudi obhajal mašo v romarski cerkvi Matere Božje na Gorci.

Spominska sveta maša za Marka Glaserja, ki jo je daroval župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan. FOTO: Anita Kirbiš

V nedeljo, 21. aprila, je bila kot sklepno dejanje festivala spominska sveta maša za Marka Glaserja in položitev venca na njegovo grobnico pred romarsko cerkvijo Matere Božje na Gorci. Pri maši so prepevali letošnji prvoobhajanci in birmanci, nagrajenka pesmi o domovini prve triade je prebrala svojo pesem, sveto daritev pa je opravil župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan

Položitev venca na grobnico Marka Glaserja pred romarsko cerkvijo Matere Božje na Gorci. FOTO: Anita Kirbiš

V pridigi je med drugim spomnil, kaj nam pomeni dom, ki je tam, kamor se radi vračamo, in sreča, po kateri človek tako hrepeni in velikokrat jo najde prav doma. Tudi Marko Glaser je zapustil svojo domačo hišo in njegov dom je postalo malečniško župnišče in Župnija Sv. Petra, ki ji je dal na razpolago vse svoje življenje.

Pri maši so prepevali letošnji prvoobhajanci in birmanci. FOTO: Anita Kirbiš

 »Sveta Cerkev nam odpira zaklade milosti – da bi bili srečni. Ti zakladi so sveti in eden najodličnejših med njimi je zakrament sprave ali svete spovedi, ki iz nesrečnega dela srečnega, iz grešnika svetnika. Mnogi romarji in popotniki, ki se zatečejo v to cerkev, doživijo v njej srečo, ker so pripravljeni na izredno milost, ki jo tukaj od lanskega leta lahko prejmejo – dar popolnega odpustka,« pa je zaključil pridigo Valentan.

Dom. Sreča. Domovina. Za vse to si je prizadeval Marko Glaser. FOTO: Anita Kirbiš

Dom. Sreča. Domovina. Za vse to si je prizadeval Marko Glaser, ki nas spremlja od tam, kamor smo ob koncu življenja vsi namenjeni. Ob koncu svete maše so ob prenosu spominskega venca na njegovo grobnico zapeli Slomškovo: »V nebesih sem doma, tam Jezus krono da, tam dom je pravi moj, tam večno srečen bom«.

Nalaganje
Nazaj na vrh