Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominski prostor odprt, obnova cerkve še negotova

Objava: 09. 09. 2011 / 13:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spominski prostor odprt, obnova cerkve še negotova

V terorističnem napadu 11. septembra 2001 je bila porušena tudi newyorška grška pravoslavna cerkev sv. Nikolaja.

V New Yorku bodo v teh dneh obhajali deseto obletnico terorističnega napada 11. septembra 2001. Na 'točki nič' bo odkrit spomenik v spomin vsem žrtvam napada. Na mestu, kjer sta še pred desetimi leti stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, naj bi bili ob zaključku del postavljeni štirje stolpi, ki bodo obkrožali spominsko obeležje. Medtem ko je prostor že v veliki meri urejen, pa se pojavljajo težave glede obnove grške pravoslavne cerkve sv. Nikolaja, ki je bila prav tako porušena v terorističnem napadu pred desetimi leti.

Na spominskem prostoru, ki je poimenovan s pomenljivim in večplastnim naslovom 'Reflecting Absence' (razmislek o odsotnosti), manjkajo še nekateri načrtovani elementi. Na obrisih temeljev nekdanjih stolpov sta postavljena vodnjaka, obdana s parkom. Iz vodnjakov v prostore, ki so urejeni pod spominsko ploščadjo, devet metrov v globino, pada slap vode. V prihodnjem letu načrtujejo odprtje muzeja, spominski prostor pa bo blagoslovljen prav na deseto obletnico napada, v nedeljo, 11. septembra letos. Na blagoslovitveni slovesnosti ob svojcih žrtev pričakujejo tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo.

Okoli vodnih rezervoarjev so postavljene bronaste plošče z imeni vseh smrtnih žrtev napadov 11. septembra 2001, pa tudi imena šestih smrtnih žrtev napada islamistov na Svetovni trgovinski center leta 1993. Skoraj vsi svojci žrtev so iz milijardnega državnega sklada, ustanovljenega prav v ta namen, dobili odškodnino za izgubo najbližjih.

Za vročo razpravo pa v New Yorku skrbi načrtovana gradnja mošeje nedaleč stran od 'točke nič'. Projekt dveh islamskih organizacij predvideva postavitev središča islamske skupnosti le dve ulici stran od prizorišča terorističnega napada. V petnajstnadstropni stavbi naj bi poleg islamskega kulturnega središča, prostorov za fitnes in različnih ustanov uredili tudi mošejo.

V terorističnem napadu 11. septembra pred desetimi leti pa nista bila poškodovana le dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, pač pa tudi sosednji nebotičnik s poslovnimi prostori in svetišče v neposredni bližini 'točke nič', grška pravoslavna cerkev sv. Nikolaja. Škof Andonios iz Phasiane, kancler grške pravoslavne nadškofije v Ameriki, in številni republikanski politiki so že večkrat pozvali k obnovi omenjenega svetišča.

Že pred tremi leti je mesto New York pravoslavni skupnosti namenilo dvajset milijonov dolarjev denarne podpore. Zaradi sporov glede natančne lokacije nove cerkve sv. Nikolaja vsota nikoli ni bila izplačana. Med Grki velja prepričanje, da je 'vlada', pri čemer imajo v mislih newyorško mestno hišo pod vodstvom Michaela Bloomberga, bolj naklonjena islamskemu gradbenemu projektu kot pa obnovi krščanske skupnosti.

Škof Andonios se v sporu glede gradnje mošeje ne želi opredeliti. V pogovoru za ameriške medije pa je dal jasno vedeti, da so kritiki islama nenadoma skrivnostno utihnili. Nasprotniki mošeje ob 'točki nič' med ameriškimi liberalci že veljajo za hude nestrpneže. Zato pravoslavni škof ne želi izjaviti ničesar, kar bi lahko ogrozilo obnovo cerkve sv. Nikolaja.

Povezave: http://www.911memorial.org/

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh