Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominski večer ob 100. obletnici prihoda Gregorja Einspielerja v Župnijo Sv. Jurij v Slovenskih goricah

Za vas piše:
Jasna Senekovič
Objava: 06. 11. 2022 / 08:55
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2022 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spominski večer ob 100. obletnici prihoda Gregorja Einspielerja v Župnijo Sv. Jurij v Slovenskih goricah
FOTO: Maksimiljan Krautič

Spominski večer ob 100. obletnici prihoda Gregorja Einspielerja v Župnijo Sv. Jurij v Slovenskih goricah

V petek, 04. 11. 2022 sta dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev in Peter Škrlec župan Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah na stavbi Župnije Sv. Jurija v Slov. goricah v Jurovskem Dolu odkrila spominsko ploščo Gregorju Einspielerju (1853-1927).

Pred natanko 100 leti, je ravno v to stavbo prišel slovenski narodni buditelj s Koroške, župnik Gregor Einspieler, ki je bil po plebiscitu leta 1920, izgnan z domače Koroške. Spominsko ploščo, ki jo je izdelal akademski kipar, dr. Marjan Drev, je blagoslovil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Z vencem rož so se prisotni v nadaljevanju Einspielerju poklonili tudi na njegovem grobu na starem pokopališču v Jurovskem Dolu. To namerava občina postopoma spreminjati v Park spominov.

Pokopališče bo dobilo novo vsebino

Na spominskem večeru, posvečenemu Gregorju Einspielerju, ki je v nadaljevanju potekal v sosednjem Kulturnem domu Jurovski Dol, je župan Peter Škrlec v svojem nagovoru poudaril, da »ko govorimo o opuščanju pokopališča, se zavedamo, da bo le-to trajalo še precej let, a je v zadnjih letih nastalo že precej praznega prostora, ko se svojci odločijo, za opustitev grobov daljnih prednikov. Zaradi postopnega opuščanja starega pokopališča je v želji po novih vsebinsko obogatenih površinah v centru Jurovskega Dola nastala ideja o Parku spominov v Jurovskem Dolu«.

Ob sodelovanju občine in partnerjev v projektu – Kulturnim društvom Ivan Cankar Jurovski Dol in Kreativno Piko iz Lenarta, so Park spominov v Jurovskem Dolu projekt prijavili na javni poziv lokalne akcijske skupne LAS Ovtar Slovenskih goric, tako je projekt sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V okviru projekta so uredili južni vhod na staro pokopališče, postavili spletno stran znanijurovcani.si, na kateri se najdejo informacije o raziskanem življenju Gregorja Einspielerja, ki sta ga v okviru projekta podrobneje obdelala muzejski svetovalec dr. Marjan Toš in ljubiteljski zgodovinar, domačin Aleksander Purgaj. Na starem pokopališču pa lahko ob grobovih Gregorja Einspielerja in Ivana Roškarja najdete QR kode, ki vas vodijo do spletne povezave Znani Jurovčani.

Župan Občine Sv. Jurij v Slov. goricah Peter Škrlec in dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev. FOTO: Maksimiljan Krautič

Častno pokroviteljstvo Spominskega večera je prevzel dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, ki je obenem daljni sorodnik Gregorja Einspielerja. V svojem nagovoru zbranim je orisal zgodovino rodbine Einspieler in izrazil hvaležnost, da se je pristopilo k raziskavi življenja Einspielerja in celotnemu dogajanju posvečenemu v njegov spomin. Zbrane je nagovorila še ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe, dr. Tanja Ozvatič, ki v svoji besedi orisala pomen Gregorja Einspielerja, slednji je namreč bil nečak Andreja Einspielerja, soustanovitelja Družbe sv. Mohorja, narodnega buditelja, vodilne politične osebnosti koroški Slovencev. Po stricu Andreju je Gregor Einspieler prevzel njegovo politično dediščino in vodenje koroških Slovencev. V sozaložništvu sta Občina Sv. Jurij v Slov. goricah in Celjska Mohorjeva družba d.o.o., izdali priložnostno monografijo, ki predstavlja bistvene obrise Einspielerjevega roda in dela ter podrobnosti iz petletnega župnikovanja pri Sv. Juriju v Slov. goricah. Dr. Ozvatičeva je zbrane ob koncu povabila k branju omenjene monografije, ki naj krajša daljše zimske večere.

Med domačini je pustil neizbrisen pečat

Dogodek je spretno vodil Stane Kocutar, ki je poskrbel za marsikatere zgodovinske informacije in z avtorjema raziskave opravil tudi krajši pogovor. Dr. Marjan Toš in Aleksander Purgaj sta se strinjala, da je bil Gregor Einspieler leta 1922 med domačini lepo sprejet, a da je kljub temu njegovo srce hrepenelo po njemu dragi Koroški z jezeri in gorami.

Dogodka sta se udeležila tudi poslanec Državnega zbora, Franc Breznik in župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger.

Večer posvečen Einspielerju je potekal pod organizacijsko taktirko domačega Kulturnega društva Ivan Cankar, tako je za glasbeni del poskrbel Jurovski oktet, sicer nekoliko pomlajen, a še zmeraj pod vodstvom Franca Divjaka. Za to priložnost so izbrali pesem Slovenec sem in koroški narodni Rož, Podjuna Zila in Nmau čriez jezaro. Ob spremljavi Irene Zajec na klavirju pa je slovenske samospeve zapel tudi operni pevec Aljaž Farasin. Članica Kulturnega društva Ivan Cankar, Andreja Tusulin pa je v Avli Fredija Neuvirta pripravila svojo 11. samostojno razstavo in na ogled postavila slike iz serije Povezana si in del slik iz serije Oddaljevanje ter različne polstene izdelke, ki so si jih udeleženci lahko ogledali ob koncu dogodka, ko so prejeli tudi darilni izvod monografije o Gregorju Einspielerju.

»Ne rečemo zaman, da so »pota Gospodova nepredvidljiva« in v tem duhu se ob drugačnem poteku zgodovine pred dobrim stoletjem, danes najbrž ne bi srečali v duhu spoštljivega spominjanja koroškega duhovnika Gregorja Einspielerja, ki je pred stoletjem prispel službovati v to župnijo« so bile uvodne besede Staneta Kocutarja, ki so v ušesih zbranih na dogodku odzvanjale še v nadaljevanju večera.

Nalaganje
Nazaj na vrh