Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporazum o uvedbi nove osebne izkaznice

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 07. 2021 / 16:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2021 / 16:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sporazum o uvedbi nove osebne izkaznice
Minister Boštjan Koritnik, generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar in minister Aleš Hojs. FOTO: MNZ

Sporazum o uvedbi nove osebne izkaznice

V začetku prihodnjega leta bodo začeli izdajati elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje, a s tem stare izkaznice ne bodo nehale veljati.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije dr. Tatjana Mlakar so podpisali Sporazum o sodelovanju na področju skupnega naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic ter uporabe osebnih izkaznic za dokazovanje lastnosti zavarovane osebe v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja.

Minister Hojs: Uveljavitev bo postopna

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob podpisu dejal, da je »vesel, da smo prišli do trenutka, ko smo formalizirali sodelovanje med dvema ministrstvoma in Zavodom za zdravstveno zavarovanje.« Ministrstvo za notranje zadeve je operativno zadolženo za izvedbo javnega naročila in kasneje za izdajo osebne izkaznice na upravnih enotah. »Z naše strani je vse pripravljeno za oddajo javnega naročila, saj je okvirni rok za oddajo ponudbe konec avgusta,« je povedal minister. Dodal je, da obstoječim osebnim izkaznicam veljavnost ne bo prenehala, saj bo do uveljavitve nove osebne izkaznice prihajalo postopoma.

Z osebno izkaznico bomo lahko opravljali tudi storitve na področju zdravstva. Te bodo prilagojene poslovanju prek elektronske identifikacije. 

Poenostavitev poslovanja

Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika gre za velik korak naprej v smeri velikih poenostavitev poslovanja, za državljane in vse tiste institucije, kjer je potrebna osebna identifikacija, pa naj gre za elektronsko ali fizično identifikacijo. »Državljanke in državljani bodo januarja 2022 dobili elektronsko osebno izkaznico z biometričnimi podatki, to pomeni s podobo obraza in prstnimi odtisi ter dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje,« je dejal minister. 

Minister Koritnik: »To je velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive.« 

Novelo Zakona o osebni izkaznici, ki ureja izdajo biometrične osebne izkaznice, je Državni zbor sprejel 3. marca 2021. Zakon bo v uporabi od 3. januarja 2022 dalje, ko bo začetek izdaje novih osebnih izkaznic. 

Uspešno sodelovanje z državno upravo

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje dr. Tatjana Mlakar je ob podpisu izrazila prepričanje, da zavod uspešno nadaljuje sodelovanje z državno upravo v različnih postopkih razbremenjevanja in poenostavljanja poslovanja s strankami. Današnji sporazum predstavlja temelj za uporabo nove sodobne osebne izkaznice tudi za dokazovanje lastnosti zavarovane osebe v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Predvidoma avgusta 2022 bomo z osebno izkaznico lahko uveljavljali tudi zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zdravstvenih zavodih, in sicer prek elektronske identifikacije na podoben način kot s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh