Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Športniki leta so Janja Garnbret, Tadej Pogačar in nogometna reprezentanca

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 12. 2023 / 08:27
Oznake: Slovenija, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2023 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Športniki leta so Janja Garnbret, Tadej Pogačar in nogometna reprezentanca
Nogometaš Jaka Bijol, plezalka Janja Garnbret in selektor nogometne reprezentance. FOTO: Anže Malovrh/STA

Športniki leta so Janja Garnbret, Tadej Pogačar in nogometna reprezentanca

V Društvu športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) so za športnika leta 2023 izbrali kolesarja Tadeja Pogačarja, športnica leta je postala športna plezalka Janja Garnbret, ekipa leta pa je postala nogometna reprezentanca Slovenije.

Športni novinarji so največ glasov namenili Pogačarju (267 točk), drugi je bil še en kolesar, Primož Roglič (166), tretji pa košarkar Luka Dončić.

Pri dekletih je slavila plezalka Janja Garnbret (336 točk), druga je bila atletinja Tina Šutej (107), tretja pa judoistka Andreja Leški (75).

Med ekipami je bilo tesno med nogometaši in odbojkarji. Moška nogometna reprezentanca je bila s 44 točkami tri točke pred moško odbojkarsko reprezentanco (41).

Nagrado v Tadejevem imenu prevzela starša

Ob odsotnosti kolesarskega asa sta nagrado v njegovem imenu prevzela mama in oče, Marjeta in Mirko Pogačar. Pogačar se je zbranim v Cankarjevem domu oglasil prek video povezave ter še enkrat razkril cilje v letu 2024, je poročala STA. Pogačar bo lovil čim višji uvrstitvi na dveh tritedenskih dirkah, Giru in Touru. Nastopil bo tudi na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu.

Takoj po poškodbi na zmagovalni oder

Garnbretova je ob osvojitvi naslova športnice leta dejala, da je v minuli sezoni najbolj ponosna, da se je vrnila nazaj na tekmovalne stene po prvi resni poškodbi v karieri. Februarja si je poškodovala palec na nogi, že na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanih v Pragi, na kateri je nastopila po poškodbi, je stopila na zmagovalni oder. »Čeprav ni bila zlata medalja, ampak drugo mesto, je bilo super.« Kot glavni dosežek sezone je izpostavila svetovno prvenstvo in osvojeno olimpijsko vozovnico za Pariz, kjer bo »lovila« nove medalje.

Kek: Splača se vztrajati

V imenu nogometne reprezentance sta priznanje prevzela selektor Matjaž Kek in član reprezentance Jaka Bijol. Kek je ob tem povedal: »Priznanje je še ena potrditev, da se splača vztrajati, da so vztrajali in da so verjeli vase in da niti v enem trenutku niso podvomili, da nam ne bi uspelo iti na evropsko prvenstvo. Sicer ni isto kot osvojiti medaljo, ampak upam, da smo dodali vsaj en kamenček v mozaik sijajnih uspehov slovenskih športnic in športnikov.«

Obetavna mlada športna osebnost je Benjamin Šeško

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost so v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasili nogometaša Benjamina Šeška, nagrado za fair play je prejel smučarski skakalec Anže Lanišek, za najboljše med športniki invalidi pa so bile izbrane slovenske reprezentantke v odbojki sede.




Nalaganje
Nazaj na vrh